Suntem prea multi pe Pamant

Dezbaterile in contradictoriu privind incalzirea sau racirea Pamantului au sanse sa treaca in plan secund la reuniunea de la Copenhaga in probleme de clima, recent fiind auzite tot mai multe voci care sustin ca pericolul cel mai mare este suprapopularea planetei in urmatorii 40 de ani.suprapopulare

O lege „planetara”, cum ar fi cea a „unui singur copil” din China, este privita ca singura modalitate de a evita dezastruoasa rata a natalitatii pe glob, calculata in prezent la 1 milion de nasteri intr-un interval de 4 zile. Diferitele specii de vietuitoare de pe glob, resursele, vegetatia, oceanele, pamanturile arabile, rezervele de apa si chiar atmosfera sunt puse in mare pericol si amenintate cu distrugerea de o rata a natalitatii scapata de sub control, avertizeaza specialistii, citati de Financial Times. Si, in mod paradoxal, tocmai China, care este aratata cu degetul ca fiind un mare poluator al planetei este prima care intelege sa se adapteze cu usurinta la politicile la moda pentru combaterea degradarii mediului, prin legea unicului copil. China a dovedit ca restrictiile in privinta natalitatii sunt o politica isteata. Clasa de mijloc a tarii s-a dezvoltat foarte mult, toti cetatenii au un acoperis deasupra capului, beneficiaza de asistenta medicala, educatie si hrana.

CALCULE SIMPLE
Expertii aduc cateva argumente simple si reale. Astfel, daca fiecare femeie va naste un singur copil de acum inainte, populatia globului s-ar reduce de la 6,5 miliarde de oameni, cat numara in prezent, la 5,5 miliarde pana in 2050, potrivit unui studiu realizat de Institutul de Demografie al Academiei din Viena.

Pana in 2075, populatia planetei, pastrand aceasta rata a natalitatii, ar putea scadea chiar pana la 3,43 de miliarde de oameni. Toate acestea ar putea avea efecte pozitive imediate asupra speciilor de vietuitoare, padurilor, oceanelor, calitatii atmosferei si, nu in ultimul rand, asupra standardelor de trai. Dar daca ritmul actual al natalitatii se va mentine, pana in 2050 populatia planetei va ajunge la 9 miliarde, punand in mare pericol ecosistemele, pana la disparitia multora dintre acestea, rezervele de apa, hrana si combustibil, bolile se vor raspandi cu mai multa rapiditate, pentru ca industria farmaceutica nu va avea nici timpul si nici resursele necesare pentru a le combate eficient, iar toate activitatile umane vor mari emisiile de dioxid de carbon in atmosfera, provocand schimbari climatice dramatice, chiar catastrofale.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *