De la vasc se folosesc doar frunzele, pentru ca bobitele sunt toxice. El se dezvolta pe ramurile unor pomi fructiferi sau pe cele ale unor arbori.
Eugen Giurgiu, doctor in biochimie, cu competente in fitoterapie si nutritie, recomanda folosirea vascului care creste pe mar, par, prun, brad si pe mesteacan intre lunile octombrie si decembrie sau primavara, in martie. Vascul cules din paduri, de pe conifere, stejar, salcie si chiar de pe tei este toxic.
Pentru uz medicinal, cele mai valoroase sunt frunzele si ramurile tinere, care se valorifica sub forma de suc proaspat, macerat la rece, pulbere, sirop si tinctura.
Remediile din vasc trateaza peste 50 de afectiuni, dintre care cele mai importante sunt hipertensiunea, hipercolesterolemia, ateroscleroza, tahicardia, afectiunile renale, infertilitatea, bolile de plamani si epilepsia.
Cercetarile recente au confirmat efectul citostatic si imunostimulator al vascului, care il recomanda ca adjuvant in tratarea cancerului si in distrugerea tumorilor intracraniene.
Mod de folosire – Cura cu macerat
Ceaiul se prepara doar sub forma de extract la rece. Seara se pune la macerat o lingurita de frunze de vasc in 250 ml de apa. Dimineata se incalzeste usor maceratul si se filtreaza.
Se consuma timp de trei saptamani cate trei cesti de ceai pe zi. In urmatoarele doua saptamani se beau cate doua cesti pe zi, iar in ultima saptamana se bea doar o ceasca. Cura dureaza 40 de zile si trebuie urmata o data pe an.
Sursa: Adevarul