Galatiul, inecat in poluare timp de 40 de ani?

Galati

Este semnalul de alarma tras public de catre reprezentantii organizatiei internationale Greenpeace, care au dat publicitatii un comunicat de presa in care atrag atentia asupra potentialelor efecte pe care le-ar avea asupra mediului construirea unei termocentrale de catre firma italiana Enel. Construirea termocentralei pe carbuni in Zona Libera Galati de catre firma Enel a fost de-a lungul ultimilor ani un subiect care a starnit numeroase polemici, dand nastere unor pareri pro si contra. Investitia a primit unda verde din partea autoritatilor de mediu din Romania pentru a fi construita, iar reprezentantii Zonei Libere Galati, prin vocea directorului adjunct Claudiu Branzan, declarau ca termocentrala nu va reprezenta un pericol pentru mediu si ca firma italiana va respecta intreaga legislatie din domeniul mediului, investitia urmand sa conduca la infiintarea catorva sute de locuri de munca.

In comunicatul de presa al celor de la Greenpeace se arata ca organizatia a lansat pe data de 4 octombrie un raport privind impactul viitoarei termocentrale Enel asupra sanatatii populatiei si asupra economiei. In comunicat se precizeaza ca raportul dezvaluie o serie de costuri ascunse ale arderii carbunelui, cu exemplificare in cazul termocentralei pe carbune, cu putere instalata de 800 MW, din Zona Libera Galati, investitie planificata de compania italiana ENEL. „Aceste costuri, care nu vor fi imediat vizibile si, prin urmare, vor fi ocolite de catre cei ce le genereaza, vor deveni imposibil de neglijat pentru populatie. Astfel, potrivit raportului, poluarea atmosferica generata de viitoarea termocentrala va cauza, anual, moartea prematura a 40 de persoane, durata de functionare a centralei fiind de 40 de ani”, se arata in comunicatul de presa. „Timp de patruzeci de ani, termocentrala ar polua atat aerul din Galati si din orase precum Constanta, Calarasi, Bucuresti sau Iasi, afectand sanatatea a milioane de romani”, declara Ionut Cepraga, coordonator de campanii in cadrul Greenpeace. „Termocentrala nu va oferi societatii avantaje notabile nici din punct de vedere economic, fiindca firma italiana Enel a ales sa o construiasca in Zona Libera Galati, astfel incat sa nu plateasca taxe la stat pentru carbunele importat din Ucraina. Milioanele de tone de carbune astfel importat ar urma sa fie transportate pe Dunare, timp de patruzeci de ani, cu influente usor de imaginat asupra mediului natural”, adauga Ionut Cepraga. In comunicatul de presa remis de Greenpeace se mai arata ca „pentru societate, costurile externe ale poluarii cauzate doar de aceasta termocentrala ar atinge in total 235 milioane de euro anual, respectiv peste 9 miliarde de euro in cei 40 de ani de functionare a instalatiei”.
Directorul Zonei Libere Galati, Angela Ivan, ne-a declarat ca investitia care ar urma sa fie facuta de firma ENEL este in valoare de un miliard de euro si valoarea taxelor care ar urma sa fie platite la bugetul local pentru obtinerea avizelor de constructie se ridica la un milion de euro. Potrivit declaratiei directorului Angela Ivan, se asteapta avizul de mediu transfrontalier din partea Ucrainei si Republicii Moldova.
Potrivit Agentiei Europene de Mediu, in 2009 emisiile poluante provenite din instalatiile industriale ale Romaniei (al saselea poluator industrial din Europa) au generat in total costuri medicale, impreuna cu alte costuri indirecte, de 4,7 – 10,3 miliarde de euro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *