UE importa o treime din emisiile de carbon

Emisiile de dioxid de carbon ale UE sunt mai mari daca se includ si cele rezultate in urma produselor importate.emisii CO2

Tarile bogate, incluzand cateva natiuni europene, importa aproape o treime din emisiile lor de dioxid de carbon, potrivit unui studiu.

Cercetatorii din Europa a folosit o baza de date pentru a urmari bunurile si serviciile si emisiile lor din tarile unde erau folosite.

Aproape un sfert din emisiile din China provin de la bunuri exportate in Vest. Cercetatorii spun ca acesta este un motiv etic pentru care tarile bogate ar trebui sa conduca lupta impotriva schimbarilor climatice.

China a devenit recent cea mai poluanta tara din lume, depasind astfel SUA.

22.5% din emisiile Chinei sunt generate in timpul producerii bunurilor si serviciilor consumate in strainatate, iar 7.8% sunt exportate doar in SUA

Studiul a descoperit ca Austria, Franta, Suedia, Elvetia si Marea Britanie importa aproape o treime din emisiile lor.

Potrivit conventiei ONU asupra climatului, emisiile de gaze cu efect de sera sunt alocate tarilor unde sunt generate aceste gaze. Dar grupurile de protectia mediului si oamenii de stiinta au spus ca acest lucru nu este corect. Inseamna, de exemplu, ca romanii pot cumpara bunuri din China, profita de pe urma acestor bunuri, dar emisiile sunt alocate Chinei.

Uniunea Europeana produce aproape 10 tone de CO2 pe persoana.

Dar in unele tari europene, bunurile si sericiile importate adauga inca patru tone pe cap de locuitor, potrivit studiului.

Contra-argumentul este ca in urma realizarii acestor bunuri profita si tara in care sunt create, intrucat ofera locuri de munca si venituri.

Sursa: Realitatea TV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *