Protocolul de la Kyoto va fi extins pana in 2020. Rusia denunta o “adoptare in forta”

Protocolul de la Kyoto va fi extins pana in 2020. Rusia denunta o “adoptare in forta”

Delegatii la Forumul din Qatar pe tema discutiilor asupra climei au cazut de acord sa prelungeasca Protocolul de la Kyoto pana in 2020.

Acordul a fost un succes, aproximativ 200 de tari dorind astfel ca Protocolul sa fie mentinut ca singurul plan legal apt pentru combaterea incalzirii climatice. Acordul ar fi urmat sa expire la sfarsitul acestui an, scrie BBC online.

Protocolul acopera tarile dezvoltate care genereaza gaze cu efect de sera in proportie de pana la 15% emisiile globale. Statele Unite, care sunt un poluator major, nunau ratificat niciodata acest protocol, incheiat in 1997. Intre marii poluatori figureaza si China si India.

Reuniunea de la Doha a fost prelungita cu 24 de ore, din cauza neintelegerilor asupra modalitatilor in care tarile bogate ar putea compensa pierderile inregistrate de tarile sarace din cauza schimbarilor climatice provocate de gazele cu efect de sera.

Acordul asupra prelungirii Protocolului de la Kyoto a fost incheiat sambata, dupa ce a fost semnat de cei 27 de membri ai Uniunii Europene, de Australia si de alte cateva tari industrializate. Participantii au mai analizat un plan potrivit caruia ar urma sa se adopte un tratat mai extins, in 2015, care s-ar putea aplica tuturor tarilor si care ar putea inlocui, eventual, Protocolul de la Kyoto.

Rusia a denuntat insa o metoda de adoptare in forta. “Este pentru prima data cand vad un asemenea precedent”, a denuntat delegatul rus, dupa ce presedintele Conferintei ONU, vicepremierul qatariot Abdallah al-Attiya, a anuntat adoptarea, cu rapiditate, unei serii de texte. “Deciziile adoptate reflecta vointa partilor in ansamblul lor”, a raspuns al-Attiya.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,209FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente