ANRE: Puterea instalata a centralelor din surse regenerabile va creste cu 40% in acest an

Clasamentul atractivit??ii energiei regenerabile: China pe primul loc, România pe 32!
ANRE: Puterea instalata a centralelor din surse regenerabile va creste cu 40% in acest an
ANRE: Puterea instalata a centralelor din surse regenerabile va creste cu 40% in acest an

Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) estimeaza ca, la finele acestui an, in Romania vor fi in functiune capacitati de producere a energiei regenerabile cu o putere de circa 6.000 de MW, in crestere cu 40% fata de 4.300 de MW, cat este capacitatea lor totala de acum, potrivit notei de fundamentare a unui proiect de Hotarare de Guvern, initiat de Departamentul pentru Energie.

Acest proiect prevede scaderea cotei de energie electrica produsa din surse regenerabile care va beneficia in acest an de sistemul de promovare prin certificate verzi, la 11,1% din consumul final brut de energie electrica, fata de 15%, cat era prevazut pentru acest an.

‘Pentru anul 2014, cota de energie electrica produsa din surse regenerabile de energie care beneficiaza de sistemul de promovare prin certificate verzi este de 11,1% din consumul final brut de energie electrica’, spune textul proiectului.

Conform legislatiei in vigoare, cota ar fi trebuit sa fie de 15% in acest an, au explicat, pentru AGERPRES, surse din cadrul institutiei.

‘In acest moment, componenta de certificate verzi, adica impactul lor in facturile finale, este de 42 de lei pe MWh. Daca ar fi ramas cota de 15%, componenta de certificate verzi s-ar fi majorat la 80 – 83 de lei’, au spus sursele citate.

Potrivit acestora, cota de 11,1% este aceeasi cu cea stabilita pentru anul 2013, astfel ca, practic, componenta de certificate verzi din factura ramane la valoarea de 42 de lei pe MWh.

‘Indiferent de cata energie regenerabila se va produce anul acesta, impactul certificatelor verzi in factura nu va fi majorat, pentru ca energia regenerabila produsa in plus nu va beneficia de certificate verzi’, au mai spus sursele citate.

Producatorii de energie regenerabila primesc subventii sub forma certificatelor verzi, pe care le platesc toti consumatorii, inclusiv cei casnici, si care sunt reliefate separat in factura lunara la electricitate.

Romania si-a asumat ca 24% din consumul de electricitate din anul 2020 sa provina din surse regenerabile, insa ANRE a anuntat ca aceasta tinta a fost deja atinsa la 1 ianuarie 2014.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *