Romania si-a depasit tinta de energie regenerabila in 2010

In Romania au fost instalate pana la finele anului 2010 eoliene de 466 de MW

Romania a produs anul trecut electricitate din surse regenerabile care a insemnat 35,24% din consum, astfel ca si-a depasit tinta de 33% pentru 2010. Certificatele verzi acordate anul trecut producatorilor de energie regenerabila au crescut pretul final al electricitatii cu 3,5 lei pe MWh.

„Datorita punerilor in functiune a centralelor electrice care utilizeaza energia eoliana (466 de MW) si a hidraulicitatii foarte mari din anul 2010, gradul de realizare a tintei nationale in anul 2010 a inregistrat o pondere de 35% energie electrica din surse regenerabile de energie in consumul total brut de energie electrica, ceea ce a condus la depasirea tintei asumate de Romania pentru anul 2010 de 33%”, se arata intr-un raport al pietei de certificate verzi, realizat de Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE).

Astfel, anul trecut s-au produs 20,2 TWh din regenerabile, aici fiind inclusa si energia produsa de hidrocentralele de peste 10 MW, care nu primesc certificate verzi. Din totalul energiei regenerabile, 74% a fost produsa in hidrocentrale, 22% in turbine eoliene, 4% in centrale pe biomasa, la care se adauga o pondere nesemnificativa de electricitate fotovoltaica.

Certificatele verzi, tranzactionate la valoarea maxima

Au beneficiat de certificate verzi capacitati cu o putere instalata de 561 de MW, care au produs 676.606 MWh – din care 40,3 % o reprezinta energia hidroelectrica, 43,2 % energia electrica produsa utilizand energia vantului, 16,6 % energia din biomasa si 0,001% energia fotovoltaica.

„In anul 2010, producatorii de E-SRE (energie din surse regenerabile – n.r.) au obtinut venituri din vanzarea de CV (certificate verzi – n.r.) in valoare de 37,213 milioane de euro euro pentru sustinerea E-SRE, care a condus la o crestere a pretului energiei electrice la consumatorul final cu 0,841 Euro/MWh (3,552 lei/MWh)”, mai spun reprezentantii ANRE in concluziile raportului.

Aceasta deoarece furnizorii sunt obligati sa achizitioneze un numar de certificate verzi proportional cu cantitatea de energie livrata, iar aceste costuri sunt transferate in tariful final.

Pe tot parcursul anului, certificatele verzi au fost tranzactionate la valoarea lor maxima, adica 55 de euro pe certificat, atat pe piata centralizata, cat si pe piata bilaterala.

Un numar de 45 de producatori de energie au beneficiat de certificate verzi, cel mai mare fiind CEZ, cu parcul eolian de la Fantanele, judetul Constanta, care a primit 36% din totalul certificatelor.

Cota obligatorie pentru furnizori a fost achizitionarea a 0,01566 certificate pentru un MWh livrat catre consumatorul final. 65 de furnizori de electricitate au achizitionat certificatele, iar 9 nu si-au indeplinit cotele obligatorii, partial sau in totalitate. Ei au platit 110 euro pentru un certificat neachizitionat, adica 464,728 lei.

Ce urmeaza

Romania si-a asumat in fata Uniunii Europene ca 24% din consumul din anul 2020 va fi reprezentat de energia verde, dar ca tinta are o pondere de 38%.

Pana acum, fiecare producator de energie a primit un certificat verde pentru un MWh livrat in retea. O noua lege care promoveaza investitiile in acest sector, care va fi aplicata din acest an, mareste numarul certificatelor.

Astfel, producatorii de energie eoliana vor primi doua certificate pana in 2017, apoi unul, cei de energie fotovoltaica sase certificate, iar producatorii de energie care folosesc anumite tipuri de biomasa vor beneficia de doua certificate.

Suplimentarea numarului de certificate va duce la cresterea pretului final al energiei, inclusiv la populatie. In total, in urmatorii zece ani, producatorii de regenerabile vor primi certificate verzi in valoare de 10,5 miliarde de euro.

Potrivit ANRE, noua schema de sprijin pentru regenerabile va duce la cresterea pretului final al energiei cu circa 2 – 4,5 euro/MWh in 2011, in functie de momentul aplicarii sistemului. Energia va continua sa se scumpeasca an de an, pe masura ce va fi produsa mai multa energie verde, ajungand ca pretul final sa fie mai mare cu 30 de euro pe MWh in 2017.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *