Autoritatile estimeaza ca puterea instalata in unitati de productie a energiei regenerabile va creste cu 57,4% anul viitor, de la 4.350 MW la aproape 7.000 MW. Puterea instalata in centralele electrice din surse regenerabile de energie acreditate de Autoritatea Nationala de Reglementare in Energie (ANRE) pentru sistemul de promovare prin certificate verzi a ajuns anul trecut la 4.350 MW, de la 2.300 MW in 2012, cu 1.000 MW mai mult decat se asteptau autoritatile. Pentru acest an, autoritatile anticipeaza ca vor fi pusi in functiune 1.400 MW, iar anual vor fi adaugati inca 1.100 MW, ajungand la un total de 6.850 MW. „Capacitatile mentionate au fost luate in considerare cu defalcare pe tehnologii de producere si cu factorii de capacitate rezultati din analizele de monitorizare”, potrivit notei de fundamentare a unui proiect de hotarare de guvern elaborat de Ministerul Economiei si Departamentul pentru Energie. Cei 4.350 MW instalati pana la sfarsitul anului trecut doteaza 395 de parcuri fotovoltaice, 77 de microhidrocentrale, 73 de parcuri eoliene si 14 centrale pe biomasa.
Romania are capacitati de productie a energiei de peste 20.000 MW. Guvernul sprijina productia de energie din surse regenerabile prin ajutor de stat reprezentat de certificate verzi. Fiecare producator primeste gratuit de la Transelectrica un anumit numar de certificate verzi pentru energia pe care o produce si o livreaza in retea.
Mai departe, producatorii vand certificatele verzi catre furnizori, care sunt obligati prin lege sa le cumpere, scopul fiind ca o anumita parte din consumul final de energie sa fie asigurata de sursele regenerabile. Furnizorii isi recupereaza costurile cu achizitia certificatelor verzi prin includerea in tarife a acestor cheltuieli. In ultimii ani, Guvernul a luat insa o serie de masuri de reducere a acestui sprijin, ca urmare a cresterii valorii facturilor la electricitate atat pentru populatie, cat si pentru companii.