Capacitatea instalata de energie eoliana in tara noastra a crescut cu 94% in 2012 fata de anul precedent, ceea ce situeaza Romania pe locul 5 in Europa in ceea ce priveste capacitatea instalata anul trecut.
Anul trecut in Romania au fost instalati 923 MW, ceea ce reprezinta o crestere de 94% a capacitatii eoliene totale din tara noastra. Capacitatea cumulata de energie eoliana a Romaniei a atins 1905 MW la sfarsitul lui 2012, depasind estimarile ANRE precum si planul national de actiune pentru energia regenerabila (PNAER), se arata in Raportul „Energia eoliana si alte surse regenerabile de energie in Romania” – 2013, publicat de TPA Horwath Romania si casa se avocatura Schoenherr si Asociatii SCA.
Romania a fost lider intre pietele emergente ale Europei in 2012 in ceea ce priveste puterea eoliana nou instalata situandu-se pe locul 5 in Europa, dupa Germania (2415 MW), Marea Britanie (1897 MW), Italia (1973 MW) si Spania (1122 MW).
Analizand stadiul de dezvoltare a parcurilor eoliene in curs de finalizare, pentru 2013 se prognozeaza instalarea a aproximativ 617 MW suplimentari, estimandu-se ca Romania va reusi sa asigure din energia eoliana 8% din totalul consumului brut de energie al tarii.
Din perspectiva legislatiei Uniunii Europene privind industria energiei regenerabile, Directiva 2009/28/CE referitoare la promovarea electricitatii produse din surse de energie regenerabile pe piata interna prevede un obiectiv obligatoriu de 20% pondere a E-SRE din consumul brut la nivel comunitar, care trebuie indeplinita pana in anul 2020. Romania are ca obiectiv national o pondere de 24% a E-SRE din consumul final brut de energie pana in anul 2020.
Nevoia de energie pe termen lung a economiei Romaniei si a gospodariilor face ca industria energetica romaneasca, inclusiv energia regenerabila, sa fie o zona extrem de interesanta pentru implicarea de capital global pentru deceniul viitor. Tendinta crescatoare a investitiilor straine directe si de portofoliu in acest sector are loc in ciuda numeroaselor amenintari generate de instabilitatea legislativa, precum si a acelor limitari care sunt descrise in a treia editie a raportului “Energia eoliana si alte surse regenerabile de energie in Romania”.
Energia eoliana si alte surse de energii regenerabile pot deveni un element important al sistemului energetic romanesc. Acest lucru necesita mai mult sprijin pentru sector si mai ales dezvoltarea unui sistem de reglementare transparent, o conditie necesara din punctul de vedere al investitorilor. Se impune astfel asigurarea stabilitatii pe termen lung atat din punct de vedere juridic si al termenilor de reglementare, cat si din punct de vedere al solutionarii problemelor legate de racordarea la retea.
Raportul reprezinta un instrument eficient de business intelligence pentru investitorii in domeniu, furnizand informatiile cheie despre sectorul energiei regenerabile din Romania, in contextul european, cat si mondial, atat din perspectiva legala si fiscala, cat si din cea a cadrului operational.
TPA Horwath este una dintre cele mai mari companii de consultanta, contabilitate si servicii de audit din Austria si din Europa centrala si de sud-est. In total, Grupul TPA Horwath Group are aproximativ 1000 de angajati in 11 tari (Albania, Austria, Bulgaria, Croatia, Republica Ceha, Ungaria, Polonia, Romania, Serbia, Slovacia si Slovenia).
Compania a intrat pe piata din Romania in 2007, iar echipa numara acum 6 parteneri si 85 de specialisti contabili, auditori, experti fiscali si consultanti juridici in biroul de la Bucuresti.
Schoenherr a fost fondata in 1950 la Viena si s-a dezvoltat pentru a deveni o firma de avocatura corporate de top din Austria si Europa Centrala si de Est. Compania opereaza prin birourile localizate in Belgrad, Bratislava, Bruxelles, Bucuresti, Budapesta, Chisinau, Istanbul, Kiev, Liubliana, Praga, Sofia, Viena, Varsovia si Zagreb (birou in cooperare).
In Romania, Schoenherr si-a inceput operatiunile in 1996.