Pe suprafetele de teren din zona Giurgeni – Gura Ialomitei s-a identificat un potential energetic solar si eolian, context in care Consiliul Judetean Ialomita si-a propus realizarea proiectului „Asigurarea energiei electrice pentru functionarea unor institutii publice din judetul Ialomita prin captarea energiei verzi solare – Parcul Solar Fotovoltaic Gura Ialomitei”, participand astfel la sesiunea de depunere de proiecte prin Programul Operational Sectorial „Cresterea Competitivitatii Economice” 2007—2013. Realizarea acestui proiect a fost aprobata de Consiliul Judetean Ialomita in sedinta din luna aprilie 2010 si are in vedere asigurarea energiei electrice prin captarea energiei verzi solare, puterea instalata totala fiind de 2 MW.
Din motive independente de Consiliul Judetean Ialomita si de calitatea proiectului, acesta nu a fost admis pentru obtinerea unei finantari in cadrul Programului Operational Sectorial mentionat, motiv pentru care realizarea acestuia se va face din resursele proprii ale judetului. Luand in considerare valoarea proiectului, stabilita in anul 2010 la suma de 48.450.850 lei, singura modalitate viabila de finalizare a obiectivului propus nu o poate constituie decat realizarea in patru etape succesive (module), fiecare modul urmand sa aiba o putere instalata de 0,5 MW.
In cadrul sedintei Consiliului Judetean Ialomita, sustinuta miercuri, 18 ianuarie, s-a propus ca, in raport cu resursele financiare prognozate pe anul in curs, aprobarea realizarii modulului 1 „Parc Solar Fotovoltaic Ialomita 1-0,5 MW” care, conform Studiului de fezabilitate si a principalilor indicatori tehnico-economici supusi aprobarii, are o valoare totala de 4.546.511,21 lei si o durata de executie de 6 luni.
In conformitate cu „Strategia energetica a Romaniei pentru perioada 2007 — 2020″, ponderea energiei electrice produsa din surse regenerabile de energie trebuie sa reprezinte 35% din consumul intern brut de energie electrica pana in anul 2015, ajungand pana la 38% in 2020. Noile investitii in energie trebuie sa tina seama atat de prioritatile nationale in domeniul energetic si nevoii de diversificare a aprovizionarii si de reducere a poluarii, asa cum sunt acestea stipulate in Strategia energetica nationala, cat si de constrangerile constructive ale Sistemului Energetic National, date mai ales de Reteaua Electrica de Transport.