Fara investitii, Romania va importa in 2030 jumatate din energia necesara

0
421
Fără investiţii, România va importa în 2030 jumătate din energia necesară

Investirea anuala a 3-4 miliarde de euro in eficienta energetica, surse regenerabile de energie si in utilizarea potentialului de petrol si gaze ar limita semnificativ dependenta energetica a Romaniei.

Romania are nevoie de investitii anuale de 3-4 miliarde de euro pentru a-si reduce dependenta de importurile de energie, estimate sa acopere in 2030 aproape jumatate din consum, a declarat miercuri directorul gen eral al OMV Petrom, Mariana Gheorghe. Scenariul luat in calcul, prezentat ieri, prevede o diminuare in urmatoarele doua decenii a productiei de titei, gaze si carbune, o crestere sustinuta a productiei de energie regenerabila si una mai timida a celei nucleare.

„Importurile de energie ale Romaniei vor creste in viitor. Romania are o pozitie relativ buna in ce priveste independenta energetica, iar istoric dependenta de importuri a fost relativ scazuta. Dar aceasta pozitie din pacate nu se va putea mentine, dependenta va ajunge in 2030 pana la 46% (n.r. – de la 22% acum). Ca sa reduca depedenta de importuri, Romania are nevoie de investitii de 3-4 miliarde euro pe an, plus un cadru de reglementare stabil”, a afirmat Gheorghe. Din aceasta suma aproximativ 1-2 miliarde euro ar trebui investiti anual in sectorul titeiului si gazelor naturale, mai precis in surse neconventionale, exploatari din ape de mare adancime, metode secundare si tertiare de recuperare a titeiului.

Fara investitii, Romania va importa in 2030 jumatate din energia necesara

Folosirea unui miliard de euro pentru realizarea acestor investitii ar avea asupra economiei efecte superioare celor avute de importuri efectuate in valoare de aceeasi suma (vezi tabel). Mariana Gheorghe a adaugat ca pana in prezent OMV Petrom a investit in medie un miliard de euro anual si va continua sa investeasca in medie 0,8-1,2 miliarde euro anual, daca va avea un mediu favorabil investitiilor.

„Nivelul actual al productiei inlocuieste importuri de energie de aproape patru miliarde de euro anual. Este nevoie de un pret ridicat al titeiului in toata lumea, pentru ca este nevoie de investitii in tehnologii scumpe. (…) Credem ca autoritatile isi doresc stimularea investitiilor. Noi, cei care investim, avem nevoie de stabilitate si predictibilitate, economica si politica”, a mai spus Gheorghe. Bugetul de investitii al OMV Petrom pentru acest an insumeaza 5,2 miliarde lei.

8,6 miliarde lei este contributia Petrom la buget in 2011, nive­lul anual al investitiilor in Romania atin­gand un miliard de lei alocat din profiturile companiei.

Strategia Petrom 2021

Compania a investit pana acum 93% din profitul ei operational, respectiv 29,6 miliarde lei din 31,7 miliarde lei, profit EBITD. Aceasta reprezinta, in medie, peste un miliard de euro pe an, aproape tot profitul fiind reinvestit in Romania.

Investitiile au dus la o stopare a declinului productiei de la 214 mii barili echivalent petrol pe zi, la 174 mii barili echivalent petrol zilnic.

Nivelul actual de productie anuala inlocuieste importuri de energie in valoare de 4 miliarde euro pe an. Strategia Petrom pentru orizontul anului 2021, numita de companie „performnata durabila pentru crestere” prevede stabilizarea productiei, cresterea factorului de recuperare a titeiului si gazelor naturale, demararea exploatarii perimetrului Neptun si a oportunitatilor din surse neconventionale. In sectorul gazelor naturale si energiei, strategia urmareste demararea exploatarii centralei de la Brazi, dezvoltarea unui hub de gaze naturale. Petrom mai urmareste cresterea eficientiei rafinariei Petrobrazi si modernizarea depozitelor de carburanti.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.