Ministrul Energiei: Vom ajunge sa stam pe intuneric daca nu limitam capacitatea proiectelor de energie verde

Fa?a neagr? a energiei verzi
Ministrul Energiei: Vom ajunge sa stam pe intuneric daca nu limitam capacitatea proiectelor de energie verde
Ministrul Energiei: Vom ajunge sa stam pe intuneric daca nu limitam capacitatea proiectelor de energie verde

Limitarea intrarii in sistem a proiectelor de energie din surse regenerabile este necesara pentru a nu se crea dezechilibre in sistemul energetic, a declarat, miercuri, ministrul delegat pentru Energie, Constantin Nita, intr-o conferinta de profil.

El s-a referit la un proiect de hotarare de Guvern care limiteaza la 3.315 MW capacitatea proiectelor de energie regenerabila care vor primi certificate verzi in 2013, in conditiile in care contractele existente depasesc deja aceasta capacitate.

Prin urmare, dupa ce aceasta HG va intra in vigoare, niciun nou proiect nu va mai primi certificate.

‘Nu noi am fixat aceasta tinta, ci era prevazuta in Planul National de Actiune in domeniul energiilor regenerabile. Nu va intra in vigoare in acest an, dar pentru 2014 vom vedea, impreuna cu ANRE, o limita, dupa ce analizam cat poate sa suporte sistemul de transport, astfel incat sa nu existe dezechilibre’, a precizat ministrul.

‘Daca nu, vom prelua toate cele 20.000 de MW de energie regenerabila pentru care exista cerere si ajungem sa stam pe intuneric’, a continuat Nita.

La 30 septembrie 2013, in Romania, se aflau in functiune capacitati de producere a energiei din surse regenerabile de 3.393 de MW in total, astfel: turbine eoliene de 2.307 MW, panouri fotovoltaice de 553 de MW, microhidrocentrale de 480 de MW si proiecte pe biomasa de 53 de MW, arata datele Transelectrica.

In nota explicativa a proiectului de HG elaborat de Departamentul pentru Energie, se arata ca, la jumatatea acestui an, puterea instalata in centralele care utilizeaza surse regenerabile ajunsese la capacitatea estimata pentru intregul an in Planul National de Actiune in domeniul Energiilor Regenerabile (PNAER).

‘Avand in vedere investitiile in curs cu autorizatii de infiintare, precum si cererile de racordare care depasesc 20.000 MW, se poate concluziona posibilitatea depasirii semnificative a capacitatilor prevazute in PNAER, cu consecinte negative privind posibilitatea de integrare in siguranta a energiei electrice provenita din surse regenerabile, dar si cu privire la gradul de suportabilitate de catre consumatorii finali, in special de catre industriile energointensive, a contributiei pentru energia regenerabila inclusa in pretul energiei electrice peste limitele prevazute atunci cand a fost elaborat PNAER”, potrivit notei explicative.

De asemenea, OUG 57/2013, care a intrat in vigoare la 1 iulie si a modificat legislatia din acest sector, prevede ca acreditarea de catre ANRE a centralelor electrice care beneficiaza de sistemul de promovare prin certificate verzi se realizeaza pana la nivelul valorilor stabilite pentru fiecare an calendaristic prin Hotarare de Guvern.

‘Tinta asumata de Romania in conformitate cu Directiva 2009/28/EC privind ponderea energiei din surse regenerabile de energie in consumul final de energie la nivelul anului 2020 de 24% a fost realizata in anul 2010 la nivelul de 23,6%, Romania clasandu-se pe locul 2 in randul statelor membre UE cu privire la gradul de realizare a tintei propuse. Ponderea energiilor regenerabile in consumul final de energie electrica pe primele patru luni din 2013 a fost de 39,4% fata de tinta asumata pentru anul 2020, de 38%, rezulta ca sunt necesare masuri pentru revenirea pe traiectoria orientativa din PNAER, respectiv limitarea acreditarilor de catre ANRE la nivelul anual al capacitatilor instalate din surse regenerabile”, au adaugat initiatorii proiectului.

Daca se va constata atingerea valorilor stabilite in acest proiect de HG, ANRE va sista acreditarile, iar producatorii de energie vor fi inscrisi pe o lista de asteptare si vor primi acreditarea ‘la aparitia posibilitatilor de incadrare in nivelul valorilor anuale ale urmatorilor ani”.

‘Masurile propuse au ca scop si evitarea situatiei in care Romania ar putea fi acuzata ca produce discriminare intre producatorii si investitorii din sectorul energiilor regenerabile. In prezent, un numar tot mai mare de guverne introduc masuri care limiteaza suportul financiar acordat pentru promovarea energiilor regenerabile, pe masura ce aceste energii ajung la paritate cu pretul retelelor de distributie. Masurile propuse limiteaza efectele negative asupra competitivitatii altor operatori din sectorul energetic si competitivitatii produselor energointensive”, au completat reprezentantii Departamentului pentru Energie in nota de fundamentare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *