Rezervele mondiale de petrol au crescut cu 3% in 2012

Rezervele mondiale de petrol au crescut cu 3% in 2012
Rezervele mondiale de petrol au crescut cu 3% in 2012

Conform raportului anual EY „Global oil and gas reserves study”, rezervele mondiale de petrol au crescut cu 3%, in timp ce rezervele de gaz au scazut cu 2%, din cauza unor estimari ce pot fi atribuite pretului scazut al gazului in America de Nord.

Cheltuielile de capital la nivel mondial pentru companiile analizate s-au ridicat la 541 miliarde de USD in 2012. Cresterea puternica a cheltuielilor cu explorarea si dezvoltarea a fost, intr-o oarecare masura, compensata prin scaderea costurilor de achizitie a proprietatilor imobiliare. Combinat, cheltuielile cu explorarea si dezvoltarea au crescut cu 20% in 2012 si cu 48%, in perioada 2008-2012. Cresterea cheltuielilor in 2012 s-a putut observa in toate regiunile geografice cuprinse in studiu, dar nivelul reinvestitiilor in operatiuni de petrol si gaze a variat destul de mult intre regiuni in perioada celor 5 ani analizati.

La nivel mondial, rezervele de petrol la sfarsitul anului 2012 pentru companiile analizate erau cu 3% mai mari, Canada si S.U.A. raportand cele mai mari cresteri. Dupa scaderea inregistrata in 2011, productia mondiala de petrol a crescut cu 2% in 2012, in toate regiunile, cu exceptia Europei. Productia de petrol in Europa a scazut, pe fondul unor cheltuieli de capital care nu au fost suficiente pentru a mentine baza rezervelor. Astfel, rata de inlocuire a productiei a fost puternica in ultimii ani, cu o rata a descoperirilor de zacaminte si dezvoltare de 148% in 2012 si cu o medie de 122% pentru ultimii cinci ani.

Rezervele de gaz au scazut cu 2% in 2012 la nivel mondial. Rezervele aditionale de 64,8 Tcf au fost raportate ca extensii si descoperiri. Aceste rezerve noi au fost neutralizate intr-o anumita masura de revizuiri in scadere de 28,3 Tcf, cauzate in principal de scaderea pretului gazului in S.U.A. si Canada. Productia de gaz natural a crescut cu 3% in 2012, S.U.A. raportand cea mai mare crestere. Productia de gaz in S.U.A. a crescut in ciuda micsorarilor temporare ale productiei cauzate de preturile mici, subliniind potentialul de crestere a productiei, in cazul in care preturile vor creste. Declinul in rezervele de gaz in 2012 a condus la o rata de inlocuire a productiei de gaz prin descoperiri de zacaminte si dezvoltare de 84%. Media celor cinci ani (2008-2012) s-a pastrat la o rata robusta de 125%.

Studiul „Global oil and gas reserves” are la baza analiza datelor privind rezervele de petrol si gaze raportate anual de companii, precum si date disponibile in rapoartele anuale ale US Securities si Exchange Commission. Acest raport prezinta rezultatele globale si regionale obtinute din activitatea de explorare si productie de catre 75 de companii pe o perioada de cinci ani, cuprinsa intre 2008 si 2012. Rezultatele acestor companii sunt reprezentative pentru industria de exploatare si productie in intregul ei, exceptie facand companiile petroliere de stat care nu-si fac publice rezultatele financiare si operationale si ale caror performante pot cunoaste variatii semnificative.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *