Ferestrele inteligente reduc consumul de energie al cladirilor cu 20%

Ferestrele inteligente reduc consumul de energie al cladirilor cu 20%
Ferestrele inteligente reduc consumul de energie al cladirilor cu 20%
Ferestrele inteligente reduc consumul de energie al cladirilor cu 20%

Tehnologia CLIMAWIN a fost dezvoltata de IMM-uri daneze, irlandeze si germane printr-un proiect finantat de Uniunea Europeana

Un consortiu alcatuit din trei producatori si distribuitori europeni de ferestre si sisteme de ventilatie a dezvoltat o noua tehnologie pentru ferestre eficiente energetic care economisesc caldura, destinate renovarii cladirilor rezidentiale si comerciale. In timpul iernii, prin ferestre si sistemul de ventilatie au loc pierderi semnificative de caldura, in special in cazul cladirilor vechi; aceste noi ferestre pot constitui solutia la aceasta problema. Ferestrele inteligente CLIMAWIN dispun si de o functie de auto-racire, utila in perioadele cu vreme torida, care reduce necesitatea utilizarii aparatelor de aer conditionat costisitoare si le face potrivite in orice climat.

 

Cum functioneaza

 

„Ferestrele unei cladiri reprezinta surse majore ale pierderilor de caldura. Inovatia noastra consta in realizarea unui sistem de ventilatie pasiv pentru economisirea caldurii. Rezultatele testelor arata ca o cladire obisnuita dotata doar cu ferestre CLIMAWIN isi imbunatateste performanta energetica cu 18-24%”, a declarat Brian O’Brien de la Solearth Ecological Architecture, reprezentant al proiectului.  

 

Acesta a continuat: „In climatele reci, CLIMAWIN poate imbunatati nivelul de confort prin pre-incalzirea aerului ventilat pe fatadele de nord, est si vest si prin utilizarea caldurii solare pe fatadele sudice. Pentru climatele calde, tehnologia dispune de o functie de auto-racire care permite patrunderea luminii soarelui in interior, insa reduce cantitatea de caldura. Prin optimizarea izolarii termice, a fluxului de energie solara si a controlului luminii, este de asteptat ca fereastra sa imbunatateasca semnificativ eficienta energetica si confortul termic atat in cladirile rezidentiale, cat si in cele comerciale care nu dispun de sisteme de ventilatie eficiente.”

 

Acest tip de fereastra a fost dezvoltat de sapte parteneri din patru tari – Danemarca, Germania, Irlanda si Portugalia – printr-un proiect de cercetare si dezvoltare finantat de UE, numit CLIMAWIN. Fereastra performanta pre-incalzeste aerul ventilat care patrunde in incinta, fiind alimentata cu ajutorul celulelor solare si reglandu-se automat prin senzorii din camera. Aceasta dispune de numeroase functii care ii confera avantaje clare asupra ferestrelor si tehnologiilor de ventilatie existente. Printre aceste functii se numara izolarea termica foarte ridicata, orificii pentru ventilatie reglate pentru controlul aportului de aer, un cadru cu doua niveluri de geamuri, filtre de aer, sisteme integrate de electronice si comunicatii wireless intre senzorii din camera si ferestre (care permit instalarea retroactiva fara refacerea conexiunilor). De asemenea, exista atat o functie de pre-incalzire, cat si una de auto-racire, destinate diferitelor climate, precum si un modul de curatare a aerului pentru conditii deosebite.

 

O oportunitate de business globala

 

Dezvoltarea acestei tehnologii a durat trei ani si este lansata acum spre comercializare de catre trei dintre partenerii de proiect. Ferestrele CLIMAWIN vor fi disponibile in intreaga Europa incepand cu ultima parte a anului 2014. De asemenea, producatorii vor avea posibilitatea de a cumpara o licenta de la consortiu, pentru a integra tehnologia CLIMAWIN in propriul proces de productie, platind drepturile de autor catre consortiu. In afara de Europa, consortiul anticipeaza ca SUA, Canada si Rusia vor constitui piete importante pentru acest produs.

Michael Jennings, purtatorul de cuvant al Comisarului European pentru Cercetare, Inovatie si Stiinta, Máire Geoghegan-Quinn, a declarat: „CLIMAWIN demonstreaza ca reducerea emisiilor de carbon poate fi o oportunitate de afaceri importanta pentru IMM-uri, care reprezinta coloana vertebrala a economiei noastre. De asemenea, aceste tehnologii vor ajuta consumatorii si companiile prin reducerea facturilor la energie. Uniunea Europeana va continua sa sprijine numeroase astfel de proiecte de cercetare in cadrul noului nostru program Horizon 2020.”

Despre CLIMAWIN

CLIMAWIN este un sistem de ferestre pentru ventilatie avansat (pentru recuperarea caldurii), dezvoltat de Solearth Architecture in Dublin, Irlanda, Rauh Fensterbau in Sassendorf, Germania si Horn Vinduer in Lunderskov, Danemarca, cu ajutorul R&D al Fraunhofer Institute, Aalborg University, Danemarca si Departamentului de Electronica al University of Minho, Portugalia, in urma unui proiect de cercetare din 2012, finantat de UE. Per total, partenerii de proiect vor fi primit 1,4 milioane de euro din bugetul UE.

 

Proiectul CLIMAWIN este destinat mai ales sectorului de renovari, in special pentru cladirile vechi, in interiorul carora sistemele de ventilatie eficiente energetic reprezinta o raritate. Datorita dublei sale abilitati de a optimiza calitatea aerului din interior si de a maximiza eficienta termica, este de asteptat ca ferestrele CLIMAWIN sa constituie un element promotor al cladirilor aproape zero energetice (sau cladiri pasive).

 

Ferestrele pentru ventilatie CLIMAWIN vor deveni disponibile in intreaga Europa incepand cu ultima parte a anului 2014, in urmatoarele sortimente produse in Danemarca si Germania: lemn, compus din lemn si aluminiu si lemn imbracat in aluminiu. Sistemul este comercializat prin www.climawin.eu. CLIMAWIN este interesata de dezvoltarea unor parteneriate de acordare a licentei cu companii producatoare de ferestre care doresc sa incorporeze tehnologia si expertiza CLIMAWIN in cataloagele lor de produse.

 

Despre finantarea proiectelor de cercetare si inovare din fonduri europene               

Pe 1 ianuarie, Uniunea Europeana a lansat un nou program de finantare dedicat proiectelor de cercetare si inovare, denumit Horizon 2020, cu o durata de sapte ani. Pe parcursul urmatorilor sapte ani, aproape 80 de miliarde de euro vor fi investiti in proiecte de cercetare si inovare pentru a sustine competitivitatea economica a Europei si pentru a extinde granitele cunoasterii. Bugetul Uniunii Europene pentru proiecte de cercetare are in vedere in special domenii precum sanatatea, mediul inconjurator, transporturile, industria alimentara si energia (consumul de energie electrica in Romania a scazut in 2012 cu 3,8% de la 56,06 TWh la 53,93 TWh, conform datelor Transelectrica furnizate in 2013). De asemenea, au fost derulate parteneriate in domeniul cercetarii cu firme din industria farmaceutica, aerospatiala, auto si electronica, pentru a incuraja investitiile si dezvoltarea sectorului privat si crearea de noi locuri de munca pentru persoanele cu studii superioare. Horizon 2020 se va concentra mai departe pe transformarea ideilor extraordinare in produse, procese si servicii comercializate pe piata.

Pentru cele mai recente informatii despre proiectele de cercetare si inovare din fonduri europene, accesati:

http://ec.europa.eu/programmes/horizon2020/

http://www.facebook.com/innovation.union

http://twitter.com/innovationunion

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *