Ce s-a intamplat in plenul PE: CO2, achizitiile publice, protectia sociala

Ce s-a întâmplat în plenul PE: CO2, achizi?iile publice, protec?ia social?
Ce s-a intamplat in plenul PE: CO2, achizitiile publice, protectia sociala
Ce s-a intamplat in plenul PE: CO2, achizitiile publice, protectia sociala

In prima perioada de sesiune a anului 2014, Parlamentul European a urat bun venit presedintiei elene a Consiliului UE. Deputatii europeni au aprobat noile reguli privind reducerea emisiilor de CO2 de la camionete, ameliorarea achizitiilor publice si protectia muncitorilor independenti. Comisia pentru afaceri economice si-a continuat ancheta privind rolul grupului Troika in timpul crizei.

Consolidarea cresterii si crearea de locuri de munca, uniunea bancara UE si politica bazata pe solidaritate in domeniul imigratiei sunt principalele prioritati ale presedintiei elene a Consiliului UE, prezentate in plenul Parlamentului European de catre premierul Antonis Samaras. Dalia Grybauskaitė, presedinta Lituaniei, tara care a detinut presedintia UE in a doua jumatate a anului trecut, a vorbit eurodeputatilor de realizarile tarii sale la carma UE, printre care acordul privind cadrul financiar multianual si bugetul pe 2014 si progresul in domeniul uniunii bancare.

Limita de emisii de CO2 pentru noile vehicule comerciale usoare comercializate in UE trebuie redusa pana in 2020 de la 203g/km in prezent la 147g/kg, conform unei propuneri legislative aprobate de Parlamentul European marti. Deputatii au mai cerut stimularea tehnologiei de captare si stocare a bioxidului de carbon.

Noile reguli UE privind licitatiile publice si contractele de concesionare, aprobate de Parlament miercuri, vor asigura o folosire mai buna a banilor contribuabililor. Aceste reguli vor facilita accesul la licitatii al firmelor mici si mijlocii si vor include prevederi mai stricte privind subcontractarea.

In contextul schemei controversate a Maltei de acordare a cetateniei non-rezidentilor, deputatii europeni au spus ca cetatenia europeana nu trebuie sa fie niciodata de vanzare.

In doua rezolutii privind ameliorarea protectiei sociale, deputatii europeni au cerut resurse adecvate pentru autoritatile nationale de inspectare a muncii si ameliorarea protectiei muncitorilor independenti.

Marti, Parlamentul European a votat in favoarea interzicerii majoritatii tipurilor de plastic periculoase si a eliminarii pungilor din plastic de unica folosinta pana in 2020.

Deputatii europeni au dezbatut progresul facut de Serbia si Kosovo catre aderarea la UE si viitorul european al Islandei, al carei guvern pare sa renunte la aderarea la UE.

Deputatii europeni au cerut Comisiei, in contextul scandalului NSA, suspendarea acordului privind sfera de securitate, referitor la felul in care sunt gestionate de catre companiile SUA datele cetatenilor UE.

Numai vinul cu fructe produs in Spania si Portugalia poate fi vandut sub numele de Sangria, conform noilor reguli privind vinurile aromatizate.

Parlamentul European a respins propunerea de autorizare a porumbului modificat genetic Pioneer 1507 pe piata UE. Polenul acestuia ar putea fi daunator pentru fluturi si molii.

De-a lungul saptamanii, comisia pentru afaceri economice a continuat ancheta privind rolul grupului Troika in timpul crizei, cu audierea comisarului Rehn, a postului presedinte BCE, Trichet si a directorului ESM Regling.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *