Activitatea solara are o importanta minora in ceea ce priveste incalzirea globala

soalr
Activitatea solara are o importanta minora in ceea ce priveste incalzirea globala

Cercetarile efectuate de profesorul Terry Sloan de la University of Lancaster si profesorul Sir Arnold Wolfendale de la University of Durham au scos in evidenta faptul ca variatiile activitatii solare sau influenta acesteia in ceea ce priveste oprirea razelor cosmice, nu pot fi considerate a reprezenta un factor care contribuie semnificativ la incalzirea globala.

Intr-un nou studiu se arata ca variatiile activitatii solare au contribuit cu nu mai mult de 10 procente la incalzirea globala din secolul al XX-lea. Rezultatele studiului au fost publicate in data de 8 noiembrie 2013 in revista Environmental Research Letters.

Oamenii de stiinta au propus anterior ideea ca variatiile cantitatii de energie solara care ajunge pe Pamant reprezinta un factor care determina cresterea temperaturii globale deoarece Soarele poate bloca razele cosmice. S-a crezut ca acestea ar putea avea o influenta in ceea ce priveste racirea Pamantului deoarece ele favorizeaza procesul de formare a norilor care ulterior reflecta razele solare inapoi in spatiu.

In conformitate cu aceasta ipoteza, in perioadele de activitate solara intensa o mare parte din razele cosmice nu mai pot intra in atmosfera Pamantului astfel incat se formeaza mai putini nori si, in consecinta, temperatura de la suprafata Pamantului creste.

Intr-o incercare de a cuantifica efectul pe care activitatea solara, in mod direct sau prin intermediul razelor cosmice, l-a avut asupra temperaturilor globale din secolul al XX-lea, Sloan si Wolfendale au comparat datele cu privire la cantitatea de raze cosmice care au intrat in atmosfera, care pot fi folosite ca un indicator pentru activitatea solara, cu inregistrarile temperaturilor globale care au fost efectuate incepand cu anul 1955.

Ei au gasit o corelatie minora intre razele cosmice si temperaturile globale care se produce dupa fiecare 22 ani. Cu toate acestea, variatia cantitatii de raze cosmice a ramas in urma variatiilor de temperatura pentru un an sau doi, ceea ce sugereaza ca razele cosmice si formarea de nori nu reprezinta cauza cresterii temperaturilor globale, care s-ar putea datora unor efecte directe ale Soarelui asupra Pamantului.

Comparand micile variatii ale cantitatii de raze cosmice care au provenit de la datele obtinute prin monitorizarea cantitatii de neutroni si temperaturii cu tendinta generala de variatie incepand cu anul 1955, Sloan si Wolfendale au constatat ca mai putin de 14 procente din incalzirea globala care a fost constatata in aceasta perioada ar putea fi atribuita activitatii solare.

Mai mult, cercetatorii au reanalizat propriile lor studii anterioare si au verificat informatiile din domeniu pentru a gasi alte dovezi ale unei legaturi intre activitatea solara si cresterea constatata a temperaturilor globale. Concluziile lor indica faptul ca la nivel global influenta variatiilor activitatii solare, direct sau prin intermediul razelor cosmice, reprezinta mai putin de 10 procente din incalzirea globala din secolul al XX-lea.

Ei au concluzionat ca dovezile paleontologice, obtinute cu ajutorul izotopilor de carbon si oxigen, au fost „slabe si confuze” si ca un studiu mai recent care asociaza razele cosmice cu o cantitate mai redusa a norilor a fost gresit, deoarece aceasta corelatie poate avea loc doar in anumite regiuni, dar nu la un nivel global.

Sloan si Wolfendale au analizat, de asemenea, rezultatele obtinute in cadrul experimentului CLOUD de la CERN, acolo unde cercetatorii studiaza modul prin care razele cosmice pot ioniza aerosolii din atmosfera si care apoi pot influenta modalitatea prin care se formeaza norii. Ei, de asemenea, au examinat cazurile in urma carora anumite evenimente produc o ionizare pe scara larga in atmosfera.

Evenimente precum ar fi dezastrul nuclear de la Cernobil si experimentele efectuate cu arme nucleare se crede ca au afectat procesele de generare a aerosolilor din atmosfera, desi aceste efecte n-au putut fi observate.

Profesorul Sloan a declarat: „Lucrarea reanalizeaza activitatea noastra de pana acum intr-o incercare de a gasi o legatura intre razele cosmice si formarea norilor cu schimbarile de temperatura la nivel global.

Noi putem concluziona ca variatia activitatii solare reprezenta un factor al incalzirii globale care a avut o contributie mai mica de 10 procente la incalzirea globala care a fost observata si masurata in secolul XX. Ca o consecinta a acestui studiu, dar si a altor lucrari de specialitate, IPCC a afirmat ca nu a fost identificata nicio legatura stransa intre variatiile cantitatii de raze cosmice si nebulozitatea atmosferica”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *