Bucurestiul isi ia angajamente fata de protejarea mediului

CE lanseaz? un infringement împotriva României pentru c? nu î?i protejeaz? cet??enii de poluare
Bucurestiul isi ia angajamente fata de protejarea mediului
Bucurestiul isi ia angajamente fata de protejarea mediului

Un numar de treizeci de primari reprezentand capitale si metropole ale Europei, s-au reunit, joi, 26 martie 2015, la Paris, unde au semnat o Declaratie si o Tribuna prin care se angajeaza sa lupte impotriva schimbarilor climatice.

La eveniment au participat, de asemenea, presedintele Republicii Franceze, Francois Hollande, ministrul francez al Afacerilor Externe, Laurent Fabius, si comisarul european pentru Energie, Miguel Arias Canete.

Hollande a subliniat responsabilitatea pe care statele europene o au in lupta impotriva schimbarilor climatice:  “Nu Europa este cea care face presiuni asupra lumii, Europa este cea care trebuie sa fie cu un pas inainte”.  “Nu putem ramane indiferenti in fata schimbarilor climatice”, a mai subliniat presedintele francez.

Semnatarii
Orasele semnatare ale celor doua documente au fost: Amsterdam, Atena, Berlin, Bordeaux, Bruxelles Bucuresti, Budapesta, Copenhaga, Dublin, Florenta, Geneva, Helsinki, La Valletta, Lisabona, Ljubljana, Londra, Luxembourg, Lyon, Madrid, Milano, Nantes, Nicosia, Paris, Roma, Sofia, Stockholm, Strasbourg, Tallinn, Viena,
Vilnius.

Conferinta de la Paris
Aceasta reuniune a fost organizata de Anne Hidalgo, primarul Parisului, in contextul Conferintei Natiunilor Unite pe tema schimbarilor climatice “Paris Climat 2015/ COP 21”, care va avea loc in capitala Frantei, intre 30 noiembrie si 11
decembrie.

Cele 196 de tari participante la COP 21 trebuie sa ajunga la un acord care sa asigure ca toate tarile semnatare vor raspunde angajamentelor luate in vederea reducerii emisiilor de carbon si luptei impotriva incalzirii globale. “Este nevoie de o implicare europeana si  de solutii locale in fata provocarilor climatice mondiale. Majoritatea marilor orase europene trebuie sa gaseasca solutii privind protejarea mediului si trebuie sa lucram impreuna pentru punerea lor in aplicare. Participarea capitalei Romaniei la reuniunea gazduita de Anne Hidalgo inseamna ca Bucurestiul isi ia angajamente fata de protejarea mediului”, a declarat Francois Saint-Paul, ambasadorul Frantei in Romania.

Ambitie
Ambitia comuna, exprimata prin intermediul Declaratiei si a Tribunei, este de a identifica si de a lupta impotriva principalelor cauze ale emisiilor de gaze cu efect de sera, reprezentate de transportul poluant, cladiri vechi si prost izolate si aprovizionarea cu energie. Crearea de locuri de munca si cautarea de parteneriate cu mediul rural vecin sunt tot atatea solutii esentiale pentru reusita acestor proiecte.
Pe de alta parte, Declaratia evidentiaza si colaborarea la nivel european: capitalele si metropolele europene trebuie sa-si uneasca fortele pentru a lupta impotriva schimbarilor climatice, printr-un dialog mai strans intre orase sau prin schimburi mai sustinute de expertize si bune practici. In cadrul Uniunii Europene, diplomatia oraselor trebuie sa fie sustinuta si mai mult de Parlamentul European si chiar de Comisia Europeana, si sa beneficieze direct de finantari europene.

Angajamentele asumate
Printre angajamentele asumate de participantii la aceasta reuniune se numara:
prezentarea pentru demnitarii locali a unor rapoarte despre initiativele pentru combaterea schimbarilor climatice; dezvoltarea actualelor politici privind mediul, astfel incat pana in 2030 sa se ajunga la o reducere semnificativa a gazelor cu efect de sera, cu cel putin 40%, in conformitate cu linia Uniunii Europene; cooperarea transparenta cu sectorul privat pentru achizitia de bunuri si servicii cu impact redus asupra mediului etc.

Ce a spus Oprescu
In cadrul interventiei sale, Sorin Oprescu s-a referit la nevoia elaborarii unor strategii de dezvoltare urbana integrate si durabile, cu master-planuri fundamentate, in strica compatibilitate cu particularitatile fiecarei structuri urbane. “Astazi ne aflam aici pentru ca nimeni nu a reusit inca sa identifice acea solutie universal-valabila, care sa ne furnizeze cresterea calitatii vietii cetatenilor nostri, simultan cu eliminarea costurilor de mediu. Ne straduim sa promovam solutii alternative de transport, sa crestem eficienta energetica, sa identificam modalitati concrete de reducere a emisiilor de dioxid de carbon, iar Bucurestiul nu face exceptie. Poate ca a venit insa momentul sa evaluam in mod obiectiv costurile si beneficiile. Schimbarile climatice reprezinta o problema fundamentala pentru noi toti, insa solutia valabila intr-un oras cu un milion de locuitori cu siguranta nu este valabila in cel cu 10 sau 100 de milioane de locuitori”, a declarat primarul Bucurestiului.

Tribuna, publicata si in Jurnalul National
Tribuna primarilor europeni a fost publicata de mai multe ziare europene : “La Libre Belgique” (Belgia), “24 Chasa” (Bulgaria), “El Pais” (Spania), Le Monde (Franta), “The Irish Times” (Irlanda), “La Repubblica” (Italia), “The Times of Malta” (Malta), “Publico” (Portugalia), “Jurnalul National” (Romania) si Delo (Slovenia).

Bilaterala Oprescu-Hidalgo
Sorin Oprescu a avut si o intalnire bilaterala cu omologul sau francez, doamna Anne Hidalgo, la sediul Primariei Parisului.
Cu acest prilej, cei doi edili au subliniat importanta rolului administratiilor locale in rezolvarea unora dintre problemele nationale precum migratia, solidaritatea functionand, de multe ori, mai bine intre orase decat intre tari.

In cadrul intrevederii, Sorin Oprescu si Anne Hidaldo au  punctat domeniile in care cele doua municipalitati urmeaza sa colaboreze pe viitor printre care:  urbanismul, serviciile medicale, schimburile educationale si culturale, toate acestea urmand sa faca obiectul reactualizarii Protocolului de colaborare existent intre Bucuresti si Paris, incepand cu 1996.

Dialogul initiat intre cele doua municipalitati urmeaza sa fie continuat la Bucuresti, Anne Hidalgo acceptand invitatia primarului Sorin Oprescu de a efectua o vizita oficiala la Bucuresti, in perioada urmatoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *