Raport 2015: 53% dintre apele de suprafata ale Europei, intr-o stare ecologica buna

Mai mult de jumatate dintre apele de suprafata din Europa s-ar putea prezenta intr-o stare ecologica buna la finele anului 2015, in timp ce, in cazul a 40% dintre corpurile de apa de suprafata, starea chimica ramane necunoscuta, se noteaza raportul „Mediul european – starea si perspectiva 2015” – SOER 2015, intocmit de Agentia Europeana de Mediu /AEM/.

‘In 2009, 43% din corpurile de apa de suprafata erau intr-o stare ecologica buna sau foarte buna, insa obiectivul Directivei-cadru privind apa de a ajunge la o stare ecologica buna pana in 2015 este probabil de a fi atins de doar 53% din corpurile de apa de suprafata (…)

Preocuparile legate de starea ecologica a corpurilor de apa de suprafata sunt mai pronuntate pentru Europa Centrala si de Nord-Vest, in zonele cu practici agricole intensive si densitati mari ale populatiei. Starea apelor de coasta si de tranzitie din regiunea Marii Negre si din regiunile mari ale Marii Nordului reprezinta si ea o preocupare.

Starea chimica reprezinta un alt motiv de ingrijorare. Circa 10% din rauri si lacuri se afla intr-o stare chimica deficitara, hidrocarburile aromatice policiclice fiind o cauza raspandita a starii deficitare a raurilor, iar metalele grele contribuind in mod semnificativ la starea deficitara a raurilor si lacurilor. Circa 25% din apele subterane au o stare deficitara, nitratii fiind principala cauza. De remarcat ca starea chimica a 40% din apele de suprafata din Europa ramane necunoscuta’, se mentioneaza in studiul european.

Conform sursei citate, apele Europei sunt mult mai curate decat in urma cu 25 de ani, datorita investitiilor in sistemele de colectare a apelor uzate pentru a reduce poluarea determinata de tratarea apelor urbane reziduale.

Cu toate acestea, in studiul SOER se mentioneaza faptul ca peste 40% dintre rauri si din corpurile de apa costiere sunt afectate de poluarea difuza generata de agricultura, iar intre 20% si 25% dintre acestea sunt supuse unei poluari punctuale, de exemplu, de la instalatiile industriale, sistemele de colectare a apelor uzate si statiile de tratare a apelor reziduale.

Pe de alta parte, nivelurile de nutrienti din corpurile de apa dulce sunt in scadere, iar nivelurile medii de fosfati si nitrati din raurile europene s-au diminuat cu 57%, respectiv cu 20% intre anii 1992 si 2011.

‘Aceasta reflecta imbunatatirile in domeniul gestionarii apelor reziduale si reducerea nivelurilor de fosfor din detergenti, mai degraba decat efectul masurilor de reducere a aporturilor de nitrati din agricultura la scara europeana si nationala’, reiese din concluziile cercetarii europene.

Potrivit raportului anual al AEM privind calitatea apelor de scaldat din Uniunea Europeana, Cipru, Luxemburg si Malta se afla pe primele locuri in clasament, in timp ce Romania ocupa ultima pozitie, dupa Albania.

Tarile in care se gasesc cele mai multe locuri de scaldat unde calitatea apei este nesatisfacatoare sunt: Italia (197 locuri), Franta (105) si Spania (67).

Circa 85,5% din locurile aflate la malul marii au ape excelente. Cele mai bune destinatii europene din acest punct de vedere sunt Croatia, Malta, Cipru, Grecia, Portugalia si Italia, apoi Spania si Franta, ultima cu o rata a excelentei de 77,3%.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *