Trebuie oare depenalizat sau chiar legalizat consumul de cannabis? Intrebarea a fost pusa de editorialistul influentului ziar de seara Le Monde. In editia sa de sambata, semnatarul articolului se pronunta clar pentru legalizarea cannabisului. Motivele acestei luari de pozitie se explica prin faptul ca Le Monde a avut acces la un studiu pe aceasta tema realizat de unul dintre cele mai influente think tankuri din Franta, Terra Nova. Ce spun specialistii ?
Terra Nova este un think tank, un « laborator de ideei », foarte cunoscut pentru pozitiile sale liberale pe teme de societate. Le Monde a avut acces zilele trecute in exclusivitate la concluziile unui studiu realizat de Terra Nova pe tema sensibila a consumului de cannabis. Verdictul este fara drept de apel : « politica de represiune din Franta este un esec ». CIfrele atesta acest lucru : in ciuda unui arsenal represiv dintre cele mai dure din lume – in Franta consumul de marijuana este un delict pasibil cu un an inchisoare si 3750 de euros amenda – francezii, alaturi de danezi, sunt cei mai mari consumatori ai acestui drog din Europa. Aproape 9 la suta din populatia intre 15 si 64 de ani a consumat cel putin o data in ultimul an cannabis. Peste o jumatate de milion de francezi fumeaza zilnic cel putin un joint. Represiunea nu foloseste deci la nimic si in plus costa enorm : 570 de milioane de euro sunt consacrate anual cannabisului. Numai interpelarile costa 300 de milioane. La acestea se adauga costul social indirect : cartiere intregi sunt destabilizate de trafic si apar pe piata produse contrafacute si mai periculoase.
Cum obiectivele sistemului nu au fost atinse, Terra Nova studiaza trei alternative pentru a obtine rezultate mai bune.
Scenariul numarul 1 : legalizarea consumului. Sanctiunile sunt deci suprimate in caz de detentie de marijuana pentru uz personal, asa cum se face déjà in Spania si Portugalia. Peste jumatate din costuri ar fi astfel reduse, cu alte cuvinte o economie de 310 milioane de euro pe an. In schimb pretul nu s-ar schimba, statul nu ar incasa retete, vanzatorii ar avea aceleasi riscuri, traficul ar creste ca si numarul consumatorilor ocazionali.
Scenariul numarul 2 : legalizarea productiei si vanzarea si consumul in cadrul unui monopol public. Cannabisul ar deveni un produs precum tigara si e calea aleasa de Uruguay. Aceasta optiune permite statului sa fixeze pretul, sa stabilizeze oarecum consumul – printr-o scumpire a produsului – si sa incaseze retete de ordinul a peste un miliard de euro pe an.
Scenariul numarul 3 prevazut de Terra Nova este legalizarea consumului intr-un cadru concurential. Pretul ar urma atunci sa scada – asa cum se intampla in statul american Colorado – dar numarul consumatorilor risca atunci sa creasca din cauza preturilor foarte mici. Impactul pentru finantele publice ar fi insa si mai mare decat in scenariul 2.
Cum insa miza nu este una financiara ci de sanatate publica, cei trei specialisti ai think tankului francez afirma ca optiunea 2 prezinta « cele mai bune garantii si protectii ».
Ce impact va avea ridicarea interdictiei asupra celor care azi nu consuma cannabis, nu este o problema analizata in studiul citat. Ce ecou va avea acest studiu este insa previzibil. Cei trei semnatari ai studiului reamintesc insa in acest context ca exista déjà un consens printre economisti in a spune ca « razboiul contra drogurilor » este inutil si costisitor, in locul interdictiei trebuind sa fie folosita preventia.
Terra Nova, prin acest studiu, provoacà polemicà
Fosta secretara de stat centrista Rama Yade a estimat ca « este total stupid sa legalizezi cannabisul » estimand ca acest drog este « mai periculos decat alcoolul ». Un responsabil national al principalului partid de opozitie UMP denunta « mutismul asurzitor » al guvernului dupa publicarea studiului de catre Terra Nova, un think tank apropiat de socialistii de la putere. Presa conservatoare, apropiatà deci de UMP, precum situl Atlantico, critica « aproximatile » din studiul publicat acum de Terra Nova.
Cum spuneam insa, cotidianul Le Monde a decis sa lanseze dezbaterea si se pronunta clar in favoarea unei legalizari controlate de puterea publica. « Trecand peste posturile mecanice si anatemele moralizatoare, subiectul merita o dezbatere publica » conchide Le Monde.