Atac la noile cladiri verzi ale orasului

Atac la noile cladiri verzi ale orasului
Atac la noile cladiri verzi ale orasului
Atac la noile cladiri verzi ale orasului

Organizatiile de mediu din municipiul Cluj Napoca au transmis o scrisoare deschisa primarului Emil Boc prin care isi exprima ingrijorarea cu privire la intentia municipalitatii de a sustine din bani publici „spoiala verde” a municipiului. Semnatare sunt Clubul de Cicloturism Napoca, Asociatia Ecologista Floare de Colt, Asociatia Romania in Tranzitie si Institutul pentru Ecoinovare.

Acestea isi exprima ingrijorarea fata de intentia primariei de a acorda beneficii fiscale din bani publici si unor cladiri declarate ca fiind verzi in baza unei scheme de verificare „de fatada”, denumite BREEAM In Use. „Am constatat cu uimire ca 100% dintre cladirile care au beneficiat de reducerea de taxe in 2014 sunt date in folosinta, majoritatea (5 din 6) fiind evaluate superficial prin BREEAM In Use si nu pe baza unor instrumente de certificare riguroase si relevante.

Auditul BREEAM In Use nu atinge obiectivele de transformare a pietei propuse de referatul pe baza caruia a fost aprobat HCL 225/2012 respectiv HCL 190/2014 si care ar urma sa stea la baza noii scheme de ajutor de minimis. Mai mult, in urma unor analize riguroase a schemelor internationale am concluzionat ca acest audit este usor de aplicat oricarei cladiri comerciale, industriale ori institutii publice indiferent de nivelul de performanta energetica, de la o simpla baraca pana la cea mai sofisticata cladire de birouri fiind considerata o lectie de clasa primara in sustenabilitate pentru managerii de cladiri, dar nu o riguroasa evaluare a performantei energetice si sustenabile.

Va informam ca exista doua mari categorii de tipuri de cladiri care fac obiectul acestor evaluari: cladirile existente, care pentru a atinge obiectivele mentionate in referatul pe baza caruia s-a emis HCL trebuie sa fie renovate (inclusiv reabilitare termica), respectiv cladirile nou construite. Categoria cladirilor existente este extrem de importanta, analiza si imbunatatirea fondului construit existent trebuie sa fie o prioritate, insa imbunatatirea nu poate fi realizata decat prin implementarea schemelor standard BREEAM sau echivalentul din alte scheme internationale, nici intr-un caz printr-o verificare atat de superficiala precum BREEAM In Use, care nu isi propune sa fie un echivalent sau o alternativa la schemele standard inclusiv BREEAM. Reinnoirea anuala a verificarii BREEAM In Use este pur formala in primii 3 ani, ceea ce nu motiveaza investitorii sa-si imbunatateasca cladirile”.

„Practic, orice cladire existenta poate fi certificata in oricare dintre schemele recomandate (BREEAM, LEED, DGNB) daca se aduc imbunatatiri minime fie la nivel de anvelopa, fie prin eficientizarea instalatiilor. In cazul cladirilor exceptionale, care nu necesita astfel de imbunatatiri, poate fi aplicata evaluarea pentru cladiri nou construite pornind de la premisa ca o cladire exceptionala a fost construita bine de la bun inceput. Cladirile performante energetic, finalizate in urma cu peste 2 ani, cu mare potential de imbunatatire a gradului de sustenabilitate, pot fi evaluate folosind schema standard BREEAM sau echivalentul in alte scheme internationale, iar nu BREEAM In Use. Doar cladirile nou construite si reabilitarea cladirilor existente poate duce la o transformare pozitiva a pietei si au un potential impact asupra comunitatii. Consideram ca trebuie gasita solutia de a sustine prin facilitati fiscale pentru cladiri verzi si a cladirilor rezidentiale, nu doar a celor comerciale si industriale”.

Organizatiile solicita scoaterea de pe ordinea de zi a proiectului de HCL in forma prezentata pe site-ul primariei si promovarea lui numai dupa dezbaterea publica; efectuarea unei reevaluari a performantei energetice pentru toate imobilele calificate in 2014 ca eligibile pentru acordarea facilitatilor fiscale in calitate de cladire verde; includerea cladirilor rezidentiale in randul beneficiarilor de facilitate fiscal de cladiri verzi prin aceasta schema de ajutor de minimis sau printr-o alta modalitate echivalenta; eliminarea schemei BREEAM In Use intrucat exista alternative in BREEAM pentru incurajarea investitorilor de a construi cladiri mai performante sau de a-si imbunatati semnificativ cladirile existente.

Dezvoltatorii de cladiri verzi s-au inmultit in ultima perioada la poarta municipalitatii clujene. Reducerea impozitului pe cladiri, practicata de primarie, a generat o adevarata tendinta la Cluj-Napoca: de a-si certifica imobilele in consecinta pentru a-si reduce din sumele de pe facturile pe care le genereaza asemenea investitii. “Cei din administratia clujeana au spus ca sunt plini de dosare, ca personalul este insuficient, deci un fel de blocaj in fata noului”, declara Serban Tiganas, presedintele Ordinului Arhitectilor din Romania.

Unii dezvoltatori sustin ca primaria clujeana ar trebui sa faca un efort deosebit pentru a ridica plafonul propus de la buget in scopul alinierii la tendinta actuala de a avea cladiri verzi, devenita o adevarata moda la Cluj-Napoca. “Trebuie introdusa o reducere graduala de impozit pentru cladirile verzi, in functie de treptele de clasificare, cele superioare sa beneficieze de o scutire mai mare”, a mentionat Adam Ambrus, proprietarul cladirii de birouri Amera Tower.

Primaria clujeana a initiat o procedura de consultare publica privind aprobarea schemei de ajutor de minimis, in anul fiscal 2014, de cota redusa la impozitul pentru cladirile de clasa energetica A, ce detin o certificare oficiala recunoscuta la nivel mondial (LEED, BREEAM, DGNB) ca imobile verzi. Organizatiile din domeniu au cerut introducerea altei clasificari, pentru a fi favorizate cladirile care indeplinesc criterii de performanta mai ridicate. Consiliul Roman pentru Cladiri Verzi (RoGBC) a anuntat ca nu emite declaratii de conformitate pentru cladirile verificate in sistem BREEAM in Use, folosite in pentru reducerea de impozit pe imobil datorat bugetului municipiului Cluj-Napoca.

Organizatia recomanda oferirea beneficiilor fiscale pentru cladiri verzi in mod diferentiat, in functie de nivelul de performanta energetica si ecologica a cladirilor care indeplinesc cel putin nivelurile minime consacrate de bunele practici si standardele internationale, incurajand realizarea de cladiri nou construite mai performante sau renovarea majora adecvata a cladirilor existente, indiferent de schema de certificare privind eficienta energetica si performanta ecologica. ROGBC precizeaza ca BREEAM in Use este un audit lansat recent pe piata internationala, o metoda de evaluare a cladirilor date deja in folosinta. Acesta evalueaza performanta cladirii in stadiul in care se afla la momentul certificarii, pentru a-i ajuta pe manageri/proprietari sa isi gestioneze mai bine imobilul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *