Topul fructelor si legumelor cu pesticide de pe piata din Romania

Topul fructelor si legumelor cu pesticide de pe piata din Romania
Topul fructelor si legumelor cu pesticide de pe piata din Romania

Citricele turcesti si merele romanesti contin cele mai multe pesticide, potrivit raportului anual de monitorizare a pesticidelor in Romania realizat de Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) pentru anul 2012.

Din 3.367 de probe analizate, care au inclus fructe, legume, cereale, mancare din cereale pentru bebelusi si produse de origine animala, 839 (25%) contineau reziduuri de pesticide, iar 31 (0,9%) aveau cantitati de pesticide peste limita maxima admisa prin lege.

Ba, mai mult, unele produse analizate (417 dintre ele) aveau mai multe tipuri de pesticide:

Merele – aveau in compozitie intre 2 si 7 tipuri de pesticide. Au fost analizate 29 de mostre de mere, dintre care 17 (58,62%) erau romanesti.

Grepfrutul – 72 de mostre; numarul de pesticide – intre 2 si 5; 60 dintre mostre (83,3%) proveneau din Turcia.

Lamaile – 88 de mostre; numarul de pesticide – intre 2 si 5; 80 dintre ele (90,9%) erau turcesti.

Mandarinele – 47 de mostre; numarul de pesticide – intre 2 si 5; 41 dintre ele (89,36%) proveneau din Turcia.

Portocalele – 23 de mostre; numarul de pesticide – intre 2 si 5; 11 dintre ele (47,82%) erau turcesti.

Rosiile – 30 de mostre; numarul de pesticide – intre 2 si 5; 21 dintre ele (70%) erau turcesti.

Grepfrutul – cel mai toxic

Pesticidele detectate cel mai frecvent de autoritatile din cadrul ANSVSA au fost: methidathion, imazalil, tiabendazol, chlorpyrifos si pyrimethamil. Cele mai mari concentratii gasite au fost cele de imazalil in grepfrut – de 21,200 mg/kg.

Mancarea bio pentru bebelusi contine pesticide

Raportul ANSVSA a avut in vedere si analiza pesticidelor si mancarea pentru bebelusi pe baza de cereale. Din 11 mostre de astfel de mancare clasificata ca „bio“ sau „organica“, 10 contineau pesticide. Intr-adevar, nivelul de pesticide era sub limita maxima admisa in Uniunea Europeana. Mostrele analizate proveneau din Austria, Germania, Polonia, Portugalia si Spania (cele mai multe).

Merele si salata verde din Romania pot contine pesticide peste limita maxima admisa

Ultimul raport european care a centralizat toate raportarile statelor membre UE a fost realizat in 2010. Acesta arata ca merele si salata verde provenind din Romania contineau cantitati de pesticide peste limita maxima admisa in UE.

De altfel, in 2010, in Romania s-au gasit 26 de mostre de alimente care depaseau nivelul maxim admis de pesticide – 0,73%. Raportarea nationala de anul trecut arata o crestere (0,9%).

Cate dintre alimentele bio din Europa contin pesticide in exces

Acelasi raport UE din 2010 a analizat si 3.571 de mostre de alimente bio, ecologice sau organice din 28 de state.

  • 0,9% din fructele si nucile (migdale, nuci, alune etc.) organice sau bio (comparativ cu 2,9%) contineau cantitati de pesticide peste limita maxima admisa.
  • 1% din legumele provenind din agricultura organica (comparativ cu 3,8% din agricultura conventionala) aveau in compozitie pesticide in exces.
  • In total, au fost gasite 131 pesticide in alimentele organice. 25 dintre ele nu sunt permise pentru folosirea in agricultura organica.

Ce sunt pesticidele

Sunt substante chimice care protejeaza recoltele de insecte, buruieni, rozatoare, germeni, fungi si de alti daunatori. Pe de o parte, aceste substante sunt benefice pentru recolte, nepermitand sa fie distruse legumele, fructele si cerealele, iar pe de alta parte, ele nu permit contaminarea recoltelor cu germeni periculosi pentru om.

Dar pesticidele insele reprezinta un pericol pentru om, mai ales pentru categoriile mai sensibile, cum sunt copiii, bolnavii cronic si varstnicii. In ultimii ani, Uniunea Europeana incearca reglementarea utilizarii pesticidelor, astfel incat sa se reduca la minimum nivelul de reziduuri din legumele, fructele si cerealele care ajung pe masa noastra.

Pana acum, s-a reusit intr-o oarecare masura impunerea unor reguli cu privire la nivelul de pesticide utilizate pentru o recolta. Dar chiar si asa, daca se respecta regula privind nedepasirea nivelului de astfel de substante pentru o leguma, combinarea mai multor pesticide in aceeasi farfurie (intr-o salata, de exemplu), poate fi periculoasa pentru om.

De altfel, Uniunea Europeana le-a impus tuturor statelor membre sa implementeze programe de reducere la minimum a nivelului de pesticide pana in decembrie 2011, deoarece „riscurile pe care le implica reziduurile de pesticide din fructe, legume si cereale sunt o problema de sanatate publica majora”, atrage atentia Anne Stauffer, manager in cadrul Aliantei pentru Sanatate si Mediu.

Ce masuri putem lua

  • Evitati merele si alte fructe sau legume care arata impecabil. Micile gauri din frunzele de suprafata ale verzei sau ale salatei verzi sunt o dovada clara ca acestea au fost „vizitate“ de insecte, ceea ce inseamna ca nu au fost tratate cu pesticide sau, daca s-au folosit astfel de substante chimice, nivelul de reziduuri de pesticide atunci cand le consumam este mic.
  • Evitati sa cumparati legumele si fructele a caror coaja este indepartata pe alocuri, deoarece coaja este singura care protejeaza fructul propriu-zis de contaminarea cu pesticide sau cu alte substante chimice. De altfel, coaja este cea in care se regaseste cel mai mare nivel de reziduuri de pesticide, atrag atentia specialistii.
  • Inainte de a consuma fructele si legumele cu tot cu coaja, ele trebuie spalate foarte bine, uneori chiar cu perii speciale pentru vegetale, dar nu cu detergenti sau cu sapun.
  • Lasati fructele si legumele in apa rece timp de 15 secunde dupa ce le-ati spalat pentru a reduce la minimum nivelul de reziduuri de pesticide. In cazul legumelor cu multe frunze, cum sunt varza sau salata verde, se recomanda spalarea atenta a fiecarei frunze in parte si indepartarea frunzelor de la suprafata.

Manifestari ale intoxicarii cu pesticide

Agentia pentru protectia mediului (Environmental Protection Agency – EPA) din Statele Unite ale Americii a realizat o lista a tuturor manifestarilor ce pot aparea ca urmare a expunerii la diferite pesticide frecvent intalnite in legume si in fructe. Printre cele mai importante se numara:

Iritatiile, bubitele, inrosirea pielii – simptome date, cel mai probabil, de compusi pe baza de cupru, cadmiu, paraquat, diquat, clorat de sodiu, fosfor, glifosat, hipoclorit de sodiu, thiram etc.

Urticaria – clorhexidina, PCP, DEET (N,N-Diethyl-meta-toluamida)

Durerile de cap – organofosfati, insecticidele pe baza de carbamat, nicotina, arsenic anorganic, mercur organic, compusi de cadmiu, taliu, borati, naftaline, colecalciferol, diquat

Depresie, probleme respiratorii, convulsii sau chiar coma – organofosfati, insecticidele pe baza de carbamat, borati, diquat

Hipertensiune – taliu, nicotina

Stranut – sabadilla

Dureri abdominale – organofosfati, insecticidele pe baza de carbamat, paraquat, diquat, nicotina

Anemie – naftaline, clorat de sodiu, arsina, arsenic anorganic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *