Suceava se doteaza cu autovehicule electrice, din fonduri elvetiene

Autovehiculele electrice vor fi prezente din ce in ce mai mult pe strazile Sucevei, de anul viitor, odata cu implementarea unui proiect cu finantare nerambursabila din partea elvetienilor, de transformare a municipiului resedinta de judet intr-un oras „verde”.

Acordul de finantare pentru implementarea acestui proiect in valoare de 13 milioane de lei (aproximativ 3 milioane de euro), a fost semnat ieri, la Suceava, de ministrul secretar de stat Gyorgy Attila, reprezentant al Ministerului Finantelor Publice, si de viceprimarul Lucian Harsovschi.

„Astazi semnam un acord pentru implementarea proiectului <Vehicule electrice pentru o municipalitate verde>, finantat prin programul de cooperare romano-elvetian. Proiectele propuse de noi spre finantare au fost depuse in septembrie 2011, in martie 2012 am fost anuntati castigatori pentru doua proiecte, din care pentru cel de <management modern si eficient al iluminatului public> a fost deja semnat acordul de finantare, tot anul acesta, fiind primii din tara la acordarea acestor fonduri”, a declarat Lucian Harsovschi, care, in aceasta perioada, detine si atributiile de primar.

Valoarea totala a proiectului este de 13 milioane de lei, adica aproximativ trei milioane de euro, din care 8,572 de milioane de lei reprezinta contributia elvetiana, nerambursabila.

Pentru a obtine acesti bani, municipalitatea suceveana trebuie sa asigure partea ei de cofinantare, in valoare de 4,512 milioane de lei, adica aproximativ un milion de euro.

 

Masini electrice in dotarea Primariei Suceava

Vehiculele electrice care vor circula prin oras, cel mai probabil de vara viitoare, sunt reprezentate de 11 autoturisme electrice, care vor fi repartizate pe sectiile de functionare din primarie, pentru deplasarile in teren ale angajatilor, doua furgonete electrice si doua autoutilitare – o automaturatoare electrica si o autocisterna electrica.

„Pentru aceste sisteme se vor infiinta si 28 de puncte de incarcare electrica, din care 14 cu incarcare rapida, disponibile in zonele publice si 14 cu incarcare normala, la sediile cladirilor municipalitatii. Totodata sunt prevazute si 56 de locuri de parcare pentru autovehiculele electrice, dar si un dispecerat de monitorizare a sistemului, de la distanta”, a adaugat reprezentantul municipalitatii sucevene.

 

Ministrul secretar de stat Gyorgy Attila, prezent pentru a doua oara la Suceava, a precizat ca in momentul lansarii proiectului au fost 23 de primarii care s-au inscris in competitie cu diverse proiecte, doar patru fiind selectate in final pentru finantare.

„Faptul ca primul proiect aprobat spre finantare a fost cel al Sucevei reflecta faptul ca s-a lucrat foarte bine cu echipa primariei, care a avut reactii foarte rapide la toate solicitarile noastre. Este pentru prima data in Romania cand putem accesa fonduri elvetiene, oferite de un stat care nu este membru UE dar cu care se colaboreaza foarte bine”, a precizat ministrul secretar de stat.

Acordul de proiect a fost semnat tot ieri dimineata, la Ministerul Finantelor Publice, de ministrul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, Sevil Shhaideh, in prezenta ambasadorului Confederatiei Elvetiene, Jean-Hubert Lebet, si a ministrului secretar de stat in Ministerul Finantelor Publice, Attila Gyorgy.

„Incepand de astazi se pot numara cele 24 de luni de implementare a proiectului”, a concluzionat Attila Gyorgy, care a semnat acordul de finantare cu municipalitatea suceveana cu un pix verde, pentru a evidentia ca proiectul este unul pentru un „oras verde”, cu transport ecologic si economic.

 

40 de autobuze electrice, urmatoarea tinta pentru un transport ecologic

Din fonduri elvetiene, o suma de aproape 260.000 de lei este destinata elaborarii documentatiei necesare pentru obtinerea finantarii unui proiect mai amplu, de transport ecologic interurban.

„Intentia noastra este de a aduce in Suceava 40 de autobuze electrice de transport in comun, iar valoarea acestora este de aproximativ 18,5 milioane de euro. Nu ne incadram cu o asemenea finantare pe proiectul romano-elvetian, decat sa luam 2-3 autobuze, care nu aveau decat un rol demonstrativ. Prin prinderea finantarii studiului necesar achizitionarii acestor autobuze prin Programul Operational Regional avem sanse mai mari sa fim printre primii care sa acceseze aceste fonduri”, a explicat viceprimarul Sucevei.

Proiectul include si achizitia a zece biciclete electrice, care vor fi puse gratuit la dispozitia sucevenilor si a turistilor, pentru plimbari prin oras.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *