Federatia Nationala pentru Protectia Animalelor spune NU TTIP

Federatia Nationala pentru Protectia Animalelor se alatura initiativei societatii civile impotriva negocierii Tratatului Transatlantic pentru Comert si Investitii (TTIP) dintre UE si SUA.

TTIP este un acord care urmareste ”armonizarea” legislatiei pentru a incuraja liberul schimb intre SUA si Europa. Acest acord, negociat in secret, ascunde insa o suma de pericole la care vom fi expusi fiecare dintre noi. Drepturile de care ne bucuram ca cetateni europeni sunt desfiintate in fata dorintei de a face profit a companiilor multinationale.

Una dintre temerile legate de TTIP este cea referitoare la protectia drepturilor animalelor, atat de greu obtinute in fiecare dintre statele membre. Exista o intreaga gama de pericole legate de modul in care animalele sunt percepute – strict ca produse, unitati care trebuie sa aiba un pret cat mai scazut – practica controversata in SUA care va putea intra neingradita in Europa.

Putem opri semnarea acestui tratat prin semnarea initiativei europene impotriva TTIP, petitie care a adunat deja peste 2,3 milioane de semnaturi din Europa:

SEMNEAZĂ PETITIA!  www.de-clic.ro

 

***

 

Pe scurt despre pericolele TTIP:

  • 80% din antibioticele comercializate in SUA sunt folosite in fermele de animale. Desi momentan UE interzice utilizarea antibioticelor pentru accelerarea cresterii animalelor de consum, aceasta practica va intra in Europa sub presiunea reglementarilor TTIP.
  • Daca UE are totusi o minima legislatie referitoare la modul in care animalele sunt tratate intr-o ferma, cum sunt transportate sau sacrificate, legislatia SUA este mult mai putin restrictiva pentru operatori. Presiunea TTIP de a armoniza legislatia va reduce la minim prevederile europene de limitare a actelor de cruzime la adresa animalelor.
  • Firmele producatoare de pesticide din SUA si UE fac presiuni pentru relaxarea legislatiei, pe modelul celei de peste ocean. Astfel, toate eforturile depuse pana acum de statele membre de minimizare a efectelor pesticidelor, responsabile pentru disparitia masiva a populatiei de albine, vor fi complet neutralizate de prevederile TTIP.
  • SUA permite prin lege utilizarea clonarii animalelor pentru consum, iar TTIP deschide larg usa clonarii si comercializarii de produse provenite din animale clonate.
  • Cel mai puternic lobby pentru TTIP este dus de firmele interesate de utilizarea si comercializarea organismelor modificate genetic (OMG) care vad in piata din Europa un paradis cu  un urias potential pentru astfel de produse. TTIP va elimina reglementarile legate de etichetare si de restrictie la cultivare a OMG, asa cum in SUA deja se intampla unde 80% dintre alimente contin OMG.
  • 90% din carnea de vita din SUA este produsa cu utilizarea de hormoni de crestere care le accelereaza cresterea pentru a ajunge cat mai rapid in galantare. Guvernul SUA a solicitat deja ridicarea restrictiilor aplicate de Organizatia Mondiala a Comertului privind importul carnii provenite de la animale crescute in acest mod. Grupurile de lobby corporatist solicita eliminarea acestor restrictii prin acordul TTIP calificandu-le drept bariere „inutile” in calea comertului.
  • Aceleasi presiuni sunt practicate si in cazul carnii de pui si curcan provenite din SUA, prelucrata de regula cu clor – un proces care a fost interzis in UE inca din 1997.

Lista de mai sus este nesemnificativa fata de suma suferintelor (suplimentare) produse animalelor si a pericolelor prevazute prin TTIP. Astfel, sub umbrela unui acord care promite dezvoltarea economica a statelor semnatare, TTIP introduce pe usa din dos, in mare secret, o serie lunga si foarte periculoasa de reglementari care pun in pericol sanatatea, drepturile, accesul la informatie si la viata privata si suspenda in acelasi timp toate micile victorii pe care pe-am reportat la nivel european in legatura cu protectia animalelor.

***

 

Alatura-te milioanelor de cetateni care, intr-un demers fara precedent, cer Comisiei Europene sa nu accepte acest cal troian – TTIP!

Semneaza ACUM www.de-clic.ro

Initiativa sustinuta de FNPA – Federatia Nationala pentru Protectia Animalelor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *