Hiroshima. 70 de ani de la primul bombardament atomic din istorie – Renuntati la armele nucleare!

Supravietuitori ai bombardamentului atomic, oficiali japonezi si diplomati straini au asistat joi dimineata la Hiroshima, alaturi de alte zeci de mii de persoane, la comemorarea a 70 de ani de la primul atac nuclear din istorie, in ultimele zile ale celui de-la Doilea Razboi Mondial, relateaza DPA, Reuters si AFP.

Clopotul Pacii, tras de o tanara si un elev, a batut la ora locala 08.15 (23.15 GMT), momentul exact in care, in urma cu 70 de ani, bomba atomica aruncata de avionul american Enola Gay a explodat la Hiroshima, omorand pe loc zeci de mii de oameni. Pana la sfarsitul anului 1945, circa 140.000 de persoane, inclusiv zeci de mii de coreeni si alti straini, au murit din cauza bombardamentului si a consecintelor sale.

Bomba atomica aruncata de aviatia americana asupra Hiroshimei la 6 august 1945 a fost urmata de un atac similar impotriva orasului Nagasaki, in care au murit pe loc 40.000 de oameni. In urma celor doua atacuri devastatoare, Japonia a capitulat, Al Doilea Razboi Mondial luand sfarsit in mod oficial la 15 august.

La ceremonia desfasurata joi in Parcul Memorial al Pacii au luat parte in jur de 50.000 de persoane, printre care seful guvernului japonez, Shinzo Abe, ambasadorul american la Tokyo, Caroline Kennedy, subsecretarul de stat al SUA pentru controlul armamentelor si securitate internationala, Rose Gottemoeller – oficialul cu rangul cel mai inalt trimis vreodata de Washington la ceremoniile de la Hiroshima-, si reprezentati a circa 100 de state.

In discursul sau, primarul Hiroshimei, Kazumi Matsui, a cerut eliminarea armelor nucleare si crearea unui sistem de securitate care sa nu se bazeze pe forta militara. Numerosi participanti la ceremonie si-au reinnoit, la randul lor, apelurile la pace.

„In calitate de singura tara lovita de arma atomica (…) avem misiunea de a crea o lume fara arme nucleare”, a declarat premierul Abe, afirmand ca Japonia va prezenta, la viitoarea Adunare Generala a ONU, o noua rezolutie vizand eliminarea acestor arme.

Rani deschise si dupa sapte decenii

Dupa ceremonie, lideri ai asociatilor de supravietuitori (hibakusha) s-au intalnit cu Shinzo Abe, caruia i-au cerut sa retraga noua legislatie care permite, pentru prima data dupa Al Doilea Razboi Mondial, trimiterea de trupe combatante japoneze in zone de conflict din afara tarii. Aceasta implica o reinterpretare a Constitutiei pacifiste a Japoniei, redactata in timpul ocupatiei americane de dupa razboi.

Comemorarea de joi a avut loc, de altfel, pe fondul unei dezbateri foarte aprinse in Japonia cu privire la participarea tarii la conflicte pe teritoriul altor state, sondajele aratand o opozitie puternica din partea majoritatii populatiei.

„Aceste legi vor aduce natiunii noastre tragedia razboiului inca o data. Ele trebuie retrase”, a atras atentia Yukio Yoshioka, in varsta de 86 de ani, in cadrul intalnirii cu premierul Shinzo Abe.

Mii de supravietuitori sunt inca tratati de Crucea Rosie japoneza din cauza efectelor pe termen lung asupra sanatatii, aproape doua treimi dintre decese fiind provocate de cancere.

„Chiar si dupa atat de multe decenii, continuam sa vedem impactul catastrofal asupra sanatatii al utilizarii armelor nucleare asupra acestor doua orase”, a subliniat presedintele Crucii Rosii Internationale, Peter Maurer, cerand statelor sa renunte total la arsenalele lor nucleare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *