Pericol pentru 100.000 de oameni din Mehedinti. 140 de tone de hidrogen sulfurat ar putea ajunge in atmosfera

Pericolul pluteste in aer in Mehedinti. Combinatul de Apa Grea de la Halanga si-ar putea intrerupe brusc activitatea din lipsa de materie prima. Gazul toxic care ar fi emis in atmosfera ar pune in pericol viata celor peste 100.000 de locuitori din zona, atrag atentia specialistii. Si totul din cauza unei balbaieli birocratice: Guvernul a alocat bani pentru ca activitatea de la combinat sa continue, insa doar pe hartie.

Combinatul de Apa Grea din Mehedinti mai are in stoc carbune doar pentru cateva zile, atrag atentia angajatii. Guvernul a alocat, in urma cu doua saptamani, 25 de milioane de lei pentru ca activitatea companiei sa continue, doar ca banii n-au ajuns inca in conturi.

Din pacate, de atunci si pana acum nu a fost publicata in Monitorul Oficial, deci nu este un document oficial. Suma a fost blocata, zilele au trecut. Luni intram in oprire fortata”, a declarat liderul de sindicat Alexandru Tanase. 

Daca nu mai avem carbune, atunci automat trebuie sa oprim in regim de avarie. Avem 140 de tone de hidrogen suflurat in instalatie care trebuie dat in atmosfera”, a spus ing. Florin Rogobete. 

Substanta este extrem de toxica, avertizeaza specialistii.

Este fatal la concentratii de peste 0,1% in aer. Moartea se poate instala in cateva secunde, e vorba de cateva inspiratii si automat, corpul nu mai suporta actiunea respectivului toxic asupra organismului”, a atras atentia Bogdan Vladutoiu, expert in situatii de urgenta la ISU Dolj. 

Conducerea combinatului incearca sa calmeze spiritele si spune ca nu exista niciun pericol pentru oamenii care locuiesc in apropiere.

Distanta de 7 kilometri intre combinat si oras este o distanta suficienta. Exista vaile, raurile si ar trebui practic peste 100 de tone de gaz sa scape ca sa ajunga in oras. Nu exista acest pericol, pentru ca in cazul in care s-ar sparge invelisul tehnologic, in caz de risc major exista posibilitatea interventiei locale”, a declarat Watzlaveck Melwin, directorul Regiei pentru Activitati Nucleare Severin. 

Mai mult, angajatii sustin ca li s-a cerut sa renunte la salarii, pentru ca din banii lor sa se poata cumpara carbune pentru a asigura securitatea celor 100.000 de oameni amenintati de un posibil nor toxic. Si asta in conditiile in care Regia pentru Activitati Nucleare se afla in insolventa din cauza unor datorii de peste 700 de milioane de lei, iar angajatii sunt neplatiti de doua luni. In toamna, peste 1.500 de salariati isi vor pierde locurile de munca, iar alti 500 vor pleca acasa in primavara. 

Ministerul energiei nu a raspuns solicitarilor Digi24 privind situatia de la Regia pentru Activitati Nucleare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *