Nicusor Dan acuza coruptia de la Agentia pentru Protectia Mediului Bucuresti

0
561

Presedintele Asociatiei Salvati Bucurestiul, Nicusor Dan, acuza lipsa de transparenta si coruptia de la Agentia pentru Protectia Mediului Bucuresti (APMB), care respinge prezenta reprezentantilor presei si ai societatii civile la sedintele in care sunt discutate proiecte de interes public.
Acuzatia a fost lansata chiar la sediul institutiei, unde presedintele ASB a incercat sa participe la sedinta Comisiei tehnice care discuta avizul de mediu pentru proiectul mall-ului din spatele Palatului Stirbei de pe Calea Victoriei. Conducerea Agentiei nu a permis accesul jurnalistilor si membrilor societatii civile la lucrarile comisiei, atitudine taxata de presedintele ASB.
„Agentia isi mascheaza coruptia prin lipsa de transparenta. Agentia pentru Protectia Mediului Bucuresti este o institutie profund corupta, numeroase avize date fiind anulate de instantele de judecata. Ei sunt obligati sa puna toate proiectele care le vin la avizare pe site, dar abia din toamna trecuta, la presiunea noastra, au inceput sa puna programul sedintelor”, a declarat Nicusor Dan.
Presedintele ASB considera ca proiectul mall-ului din spatele Palatului Stirbei „este o investitie speculativa, pe o suprafata cat se poate de mare. Sunt prevazuti 30.000 de metri patrati, din care vreo 12.000 pentru spatii comerciale, ceea ce, din punctul de vedere al traficului, ar nenoroci atat Calea Victoriei, cat si strazile din spate, Banului si Budisteanu. Din punct de vedere estetic, este total nepotrivit cu Palatul Stirbei, monument de categoria A”.
Agentia pentru Protectia Mediului Bucuresti a amanat acordarea avizului pentru proiectul controversat al mall-ului, invocand motive de forma si nu de fond, potrivit aprecierilor lui Nicusor Dan. Presedintele ASB crede ca „e vorba de o simpla tergiversare. Suntem convinsi ca Agentia are in plan sa dea avizul, pentru ca nu s-a opus niciunui proiect de acest gen in Bucuresti. Au amanat avizul din cauza presiunii publice, iar acum asteapta un moment favorabil, in care agenda publica va fi alta. Noi vom mentine insa atentia opiniei publice asupra proiectului si vom face tot posibilul pentru a-l impiedica”.
Proiectul mall-ului din spatele Palatului Stirbei a fost contestat in numeroase ocazii de catre diverse organizatii neguvernamentale din Romania, care au semnalat aspectele negative ale acestuia si impactul nociv asupra orasului: constructia in zone protejate cu derogare de la indicatorii urbanistici regulamentari, agresiune asupra unui monument istoric, disparitia spatiului verde, intensificarea traficului de masini si a poluarii in zona.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.