UE investeste 75 de milioane de euro in regiunile de frontiera dintre Romania si Serbia pentru protectia mediului

Noul program transfrontalier Interreg-IPA, adoptat astazi de Comisia Europeana, vizeaza protejarea mediului in regiunile de frontiera dintre Romania si Serbia. Zona vizata de program se afla in centrul macroregiunii europene a Dunarii. Bazinul Dunarii acopera mai mult de jumatate din frontiera dintre cele doua tari.

Programul se va axa pe dezvoltarea unor infrastructuri de transport transfrontalier eficiente si ecologice. In plus, acesta va oferi cetatenilor oportunitati de ocupare a fortei de munca, imbunatatirea asistentei medicale si un acces sporit la invatamantul tertiar. „Peste 2 milioane de persoane care locuiesc in regiune vor beneficia de aceste proiecte, care vor contribui la atingerea obiectivelor Strategiei europene pentru regiunea Dunarii. Programele noastre transfrontaliere prevad masuri concrete pentru imbunatatirea calitatii vietii in regiunile de frontiera ale Uniunii Europene si in vecinatatea acestora. Aceste programe constituie o ocazie pentru regiuni de a gasi solutii comune la provocari comune“, a declarat Comisarul european pentru politici regionale, Corina Cretu. Programul Interreg IPA de cooperare transfrontaliera Romania-Serbia acopera 3 regiuni de frontiera in Romania si 6 regiuni in Serbia. El are o valoare de peste 88 de milioane EUR, cu o contributie de aproape 75 de milioane EUR din instrumentul de asistenta pentru preaderare (IPA). Unele dintre efectele preconizate includ: •             Accesul sporit la piata muncii.

•             Asistenta medicala si servicii sociale imbunatatite.

•             Instituirea de retele transfrontaliere de centre de invatamant superior.

•             Consolidarea capacitatilor institutiilor locale in vederea protejarii resurselor naturale.

•             O mai buna pregatire pentru situatii de urgenta (de exemplu, legate de minerit si activitati industriale, poluarea aerului sau inundatii).

•             Integrarea infrastructurilor si serviciilor de transport local in principalele coridoare de transport europene, in special a cailor navigabile conectate la coridorul Dunarii.

•             Servicii imbunatatite de trecere a frontierei pentru navetisti.  Cele 9 regiuni implicate in programul Interreg IPA de cooperare transfrontaliera Romania – Serbia sunt:

• in Romania: regiunile (NUTS III) Timis, Caras-Severin si Mehedinti.

• in Serbia: districtele Severnobanatski, Srednjebanatski, Južnobanatski, Braničevski, Borski si Podunavski.  Programul este gestionat de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice din Romania. Bugetul total al programului de cooperare este de: 88 124 996 EUR. Contributia totala din partea UE (IPA – instrumentul de asistenta pentru preaderare) este de: 74 906 248 EUR. Instrumentul de asistenta pentru preaderare (IPA) ofera asistenta tehnica si financiara pentru a sprijini procesele de reforma in tarile in curs de aderare. Fondurile IPA dezvolta capacitatile tarilor respective. Pentru perioada 2014-2020, Interreg-IPA dispune de un buget de aproximativ 4,84 miliarde EUR care vor fi investite in 12 programe de cooperare transfrontaliera intre regiuni si parteneri teritoriali, sociali si economici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *