25 de ani de mediu: 11 ministrii – 1 scena – Opera Nationala Bucuresti

25 de ani de mediu: 11 ministrii – 1 scena – Opera Nationala Bucuresti
25 de ani de mediu: 11 ministrii – 1 scena – Opera Nationala Bucuresti

Cel mai mare eveniment de mediu din ultimii 25 de ani a avut loc ieri la Opera Nationala Bucuresti, cand pe aceeasi scena, 10 fosti ministrii ai Ministerului Mediului si actualul mininstru au dezbatut problemele mediului inconjurator, in fata a peste 400 de participanti.

10 fosti ministrii ai Ministerului Mediului au vorbit despre cele mai mari provocari cu care s-au confruntat pe durata mandatelor, au punctat realizarile cat si esecurile din timpul mandatelor, finalizand cu sfaturi pentru viitor. Iata cateva dintre declaratiile lor:

„Este clar ca omul este un praduitor al lumii ce il inconjoara, pe care o saraceste dar si o distruge, lasand in urma toata scursura civilizatiei (deseuri, poluare a aerului si apei) si desfigurarea fetei Pamantului. Pericolul pentru viitorul omenirii este ineluctabil, dar el a fost sesizat tot mai acut cu cat procesul avanseaza si s-au gasit capete lucide si luminate ce au incercat sa-l stopeze sau macar sa-l amelioreze” Marcian Bleahu, fost Ministru a Mediului in perioada 1991-1992.

„Domeniul autorizarii de mediu din Romania trebuie sa fie unitar, astfel de documente nu trebuie elaborate diferit de la o agentie de protectie a mediului la alta, iar autorizatia de mediu trebuie sa fie la fel si la Galati, si la Hunedoara”, Sulfina Barbu, fost ministru al Mediului in perioada 2004 – 2007.

“Nu m-a intristat foarte mult ca nu s-a reusit avizarea proiectului de la Rosia Montana, pentru ca nu s-a inteles ca nu este suficient sa vii sa faci numai minerit, ci sa tii cont si de altele”, Laszlo Borbely, fost ministru al Mediului in perioada 2009 – 2012.

„Romania trebuie sa aiba curaj sa aplice legi, iar societatea civila trebuie implicata in astfel de decizii”, Attila Korodi, fost ministru al Mediului in perioada 2007-2008, respectiv in intervalul 2012 – 2014.

Sesiunea s-a finalizat cu declaratiile ministrului Mediului, Apelor si Padurilor, doamna Cristiana Pasca-Palmer: „Romania trebuie sa aiba o voce mult mai pregnanta la nivelul Uniunii Europene (UE).Problematica padurilor este esentiala si aveti in mine un partener total pentru rezolvarea problemelor. O alta directie pe care mi-o doresc este macar sa impulsionam o tranzitie catre economia verde. Economia verde aduce locuri de munca si ar oferi Romaniei capacitatea de a ramane competitiva in piata”.

Evenimentul a continuat cu radiografia mediului inconjurator pe 8 dintre cele mai importante domenii, radiografie realizata de catre experti, precum: biodiversitate – Dan Hulea, Societatea Ornitologica Romana, paduri – Octavian Berceanu, vicepresedinte in cadrul Institutului pentru Dezvoltare si Inovare – IDEI, Apa – dr. Ing. Doru Manea Cercetator in energetica industriala si Director Executiv Global Innnovation Solution, Aer – inginer Ligia Milea, sol si deseuri – Ionut Georgescu, servicii publice si autoritati publice – Ilie Brie, director Centrul De Excelenta pentru Dezvoltare Durabila, instrumente financiare – Cornel Brezuica si mediu institutional Ioan Gherhes, presedintele Asociatiei Romane de Mediu. in cadrul acestei sesiuni au fost discutate propunerile si observatiile societatii civile pe domeniul mediului inconjurator.

Odata cu cei 25 de ani de mediu au fost acordate si 25 de premii, pentru oamenii, reprezentanti ai mediului privat, dar si mediului public si neguvernamental care, prin proiectele pe mediu implementate in ultimul sfert de secol, au adus un impact pozitiv in acest domeniu. Tot in gala de premiere au fost acordate diplome de apreciere pentru toti anagajatii de 25 de ani ai Garzii de Mediu, Agentiei Nationala pentru Protectia Mediului si filiale acesteia din tara care au constituit forta si expertiza in acest domeniu.

Pe parcursul pauzelor au avut loc activitati conexe precum expozitia fotografiilor din finala concursului “#SurprindeNaturaPrinObiectivulTau”, la care participantii de la eveniment impreuna cu personale care au votat pe pagina de Facebook a Asociatiei Planeta Verde au decis marii castigatori: Bogdan Constantin Tofan si Adriana Gabriela Ticleanu, iar Maria Mihaila a fost desemnata castigatoare din partea F64.

La final s-au dezbatut cele mai importante probleme impreuna cu reprezentantii institutiilor de mediu: secretari de stat, presedinte ANPM si comisarul sef GNM, impreuna cu cei din societatea civila si companii. in acest dialog, institutiile au fost reprezentate de catre Secretarii de Stat ai Ministerului Mediului, Apelor si Padurilor, Doina Lupu, Iulian Jugan, Erika Stanciu si Viorel Traian Lascu, Presedintele ANPM, Toma Florin Petcu si Florin Diaconu, Comisarul General al Garzii Nationale de Mediu. Societatea civila a prins voce prin intermediul urmatorilor invitati: Roxana Sunica – Recolamp, Mihai Rohan – Cirom, Ioana Oprea – PiroBox si Nicolae Radulescu Dobrogea- EcoCivica.

Multumim tuturor participantilor care prin prezenta lor au adus un aport calitativ evenimentului organizat de Asociatia Planeta Verde impreuna cu Asociatia Romana de Mediu si cu sprijinul Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor, evenimentul fiind oferit de Global Innovation Solution.

Multumim pentru implicare si sustinere tuturor celor ce ne-au fost alaturi in organizarea si implementarea evenimentului “25 de ani de mediu”, unicul de acest fel din Romania: Intersemat S.A., Cirom, La Fantana, Tuborg, Inov Ecosystems, Recolamp, World of Beer, Temad, GreenWEEE, ECOTIC, A.C.E.B.O.P, J.T. Grup, APAR, La Provincia, Perla Harghitei, BIO ROMaNIA, Liquid Group, Cucina di David, KOLECTIV, Opera Nationala Bucuresti, Naturelo, Brigada de Voluntari, Blue Film, F64 si partenerilor media Agerpres si AMOSnews.

Prezentarile expertilor, lista premiantilor dar si materiale foto si video se vor regasi in curand pe website-ul mentineromaniacurata.ro.

Cei doi organizatori principali ai acestui eveniment au o activitate constanta in problemele de protectie a mediului.
Asociatia Planeta Verde este o asociatie nonprofit infiintata in anul 2010, ai carei membri fondatori au o experienta vasta in domenii precum: mediu si schimbari climatice, servicii publice, amenajarea teritoriului, energii regenerabile, turism, cultura civica si dezvoltare durabila.
Asociatia Romana de Mediu – 1998 (ARM) este o organizatie profesionala si patronala care reprezinta si promoveaza interesele specialistilor si companiilor cu activitate in domeniul protectiei mediului. Asociatia reuneste specialisti din cadrul autoritatilor de mediu, administratiei publice locale si centrale, cercetatori, dar si cadre didactice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *