Uniunea Europeana a instalat anul trecut capacitati record de productie a energiei eoliene in valoare de 12,8 Gigawati, fata de doar 0,2 GW de noi capacitati hidro, astfel ca in prezent energia eoliana a devansat energia hidroelectrica, devenind a treia componenta a mixului energetic al UE, arata un raport publicat marti de European Wind Energy Association (EWEA), potrivit Bloomberg.
Gazele naturale si carbunele sunt in continuare principalele surse de productie a energie electrice in UE, cu capacitati instalate totale de 192 GW si respectiv 159 GW. Insa energia eoliana reduce rapid decalajul care o separa de carbune, in conditiile in care la finele anului trecut capacitatea instalata in Europa era de 142 de GW, devansand energia hidro, cu o capacitate totala de 141 GW.
”Energia eoliana reprezinta o treime din noile capacitati de productie a energiei instalate dupa 2000 in UE. Sursele conventionale de productie a energiei precum combustibilii si carbunele continua sa dezafecteze mai multe capacitati decat instaleaza”, sustine EWEA.
Capacitatile noi de energie eoliana instalate anul trecut au depasit precedentul record de 12,1 GW inregistrat in 2014. Cresterea a fost stimulata de Germania, unde anul trecut au fost instalate noi capacitati in valoare de 6,01 GW, aproximativ 47% din noile capacitati, urmata de Polonia (9,9%), Franta (8,4%) si Marea Britanie (7,6%). In Romania, potrivit datelor EWEA, in 2015 au fost instalate noi capacitati de productie a energiei eoliene in valoare de doar 23 MW, astfel ca la finele anului trecut capacitatile totale erau de 2,975 GW.
Energiile regenerabile au primit un impuls in luna decembrie a anului trecut, cand 195 de state au acceptat pentru prima data un tratat care obliga toate tarile. Tinta UE potrivit careia energiile regenerabile trebuie sa fie responsabile pentru 27% din consumul de energie in 2030 este obligatorie doar la nivelul blocului comunitar, fara obiective pentru fiecare tara membra in parte. (Sursa: Agerpres)