Catastrofa ecologica: O broasca ameninta paradisul din Madagascar

Catastrofa ecologica: O broasca ameninta paradisul din Madagascar
Catastrofa ecologica: O broasca ameninta paradisul din Madagascar

O „armata” de broaste otravitoare ia cu asalt unul dintre cele mai salbatice locuri de pe Terra, Madagascarul, amenintand cu disparitia alte specii, unele dintre ele rare, avertizeaza oamenii de stiinta.

Nimeni nu stie cu siguranta cand sau cum au ajuns pe insula, insa in ultimii ani numarul broastelor a ajuns de ordinul milioanelor in estul Madagascarului, informeaza BBC.

Duttaphrynus melanostictus este o specie de broasca asiatica, ce se gaseste in mod normal in Vietnam, Cambodgia si Thailanda, aparuta pe insula in perioada 2007 – 2010, cel mai probabil in containerele transportate pe apa. Foarte rapid, numarul broastelor a crescut la circa patru milioane.

Amfibienii din aceasta specie nu sunt periculosi doar pentru alte animale, care le mananca, ci si pentru oameni. E drept, insa, ca ar trebui sa fie consumate de acestia pentru a fi letale.

Cele mai amenintate sunt tocmai speciile endemice Madagascarului, inclusiv cateva sute de alti amfibieni.

Un raport facut public recent cere sa se ia masuri urgente pentru a se preveni „o catastrofa ecologica”. Se urmareste eradicarea speciei invazive.

In Madagascar, printre altele, traiesc 106 specii de lemuri, care deja sunt in numar din ce in ce mai mic, dar si sute de specii de plante unice in lume.

Specia invaziva ar putea aduce daune ireparabile biodiversitatii de aici, a explicat unul dintre autorii studiului, Christian Randrianantoandro.

Pradatorii care se hranesc cu aceste broaste pot muri, in aceasta categorie intrand serpii, unele pasari de prada si o felina asemanatoare cu o pisica, fossa, pe numele sau stiintific Cryptoprocta ferox.

„Are capacitatea de a ocupa mare parte din Madagascar. Este o amenintare foarte grava”, declara si Christopher Raxworthy, din partea Muzeului american de Istorie Naturala, co-autor al studiului.

In prezent, broasca ocupa 110 km patrati, insa inainteaza vazand cu ochii.

Eradicarea se poate face ori prinzand fiecare broasca in parte, cu mana, metoda testata deja, ori raspandind o solutie acida in zonele in care traieste, care ucide amfibienii in decurs de 24 de ore. Aceasta solutie are concentratia unui suc de lamaie, asa ca nu e toxica pentru alte specii.

In plus, se pot pune si capcane sau antrena caini, pentru prinderea lor.

In numai doua saptamani de cautari, au fost prinse 1.200 de exemplare. O femela adulta poate depune 40.000 de oua anual.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *