Imbunatatirea legislatiei privind ariile naturale protejate

Imbunatatirea legislatiei privind ariile naturale protejate
Imbunatatirea legislatiei privind ariile naturale protejate

Guvernul a completat, printr-o Ordonanta, legislatia privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei si a faunei salbatice, indeplinind astfel una dintre obligatiile ce revine Romaniei ca stat membru UE.

Mai exact, Agentia Nationala pentru Protectia Mediului este desemnata drept autoritate nationala care urmeaza sa aplice prevederile Regulamentului (UE) nr. 511/2014 al Parlamentului European si al Consiliului privind masurile de conformitate destinate utilizatorilor. Prevederile sunt prevazute in Protocolul de la Nagoya privind accesul la resursele genetice si impartirea corecta si echilibrata a beneficiilor care rezulta din utilizarea acestora in Uniune. Acest Regulament stabileste normele care reglementeaza respectarea accesului si a impartirii beneficiilor in ceea ce priveste resursele genetice si cunostintele traditionale asociate cu resursele genetice, in conformitate cu dispozitiile Protocolului de la Nagoya.

Punerea lui in aplicare va contribui la conservarea diversitatii biologice si la utilizarea durabila a componentelor acesteia, in conformitate cu dispozitiile Conventiei privind diversitatea biologica.

De asemenea, ANPM va aplica si Regulamentul 1143/2014 al Parlamentului European si al Consiliului privind prevenirea si gestionarea introducerii si raspandirii speciilor alogene invazive. Speciile alogene invazive reprezinta una dintre principalele amenintari la adresa biodiversitatii si a serviciilor ecosistemice, in special in ecosistemele izolate din punct de vedere geografic si evolutiv, precum insulele mici. Riscurile prezentate de aceste specii pot creste ca urmare a intensificarii comertului mondial, a transporturilor, a turismului si a schimbarilor climatice.

Actul normativ adoptat de Guvern stabileste, de asemenea, sanctionarea contraventionala a unor noi fapte constand in nerespectarea celor doua Regulamente europene.

Proiectul de act normativ poate fi consultat aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *