The Independent: Cum au incercat vampirii corporatisti de la Gabriel Resources sa suga 4 miliarde de dolari din Romania

„Ingroparea” proiectului Gabriel Resources de la Rosia Montana genereaza in continuare ecouri, inclusiv in presa externa, o publicatie britanica facand o paralela cu situatia din Regatul Unit.

Vampirii corporatisti au incercat sa suga 4 miliarde de dolari din Romania, iar, cu Parteneriatul Transatlantic de Comert si Investitie (TTIP), ar putea urma Regatul Unit, scrie Kevin Smith, intr-un articol pentru The Independent.

Cand a indraznit sa opreasca deschiderea unei mine de aur, guvernul din Romania s-a gasit in fata unui proces urias din partea unui gigant al industriei miniere. Corporatia a anuntat ca ar putea cere „compensatii” de 4 miliarde de dolari, ceea ce reprezinta jumatate din bugetul anual din Romania alocat Sanatatii, noteaza jurnalistul.

Un controversat acord comercial dintre Marea Britanie si America – TTIP – ar putea insa permite ca asemenea cazuri precum cel din Romania sa devina obisnuinta in Marea Britanie, mai scrie sursa citata.

Ce se intampla in Romania este un semn terifiant al ceea ce s-ar putea intampla daca va fi aprobat TTIP, subliniaza autorul, aratand ca „vampirii corporatisti” au ramas fara sange si nu vor avea liniste pana cand nu vor fi supt banii unui stat suveran si ii vor fi distrus mari parti ale teritoriului sau.

Succesul esecului Gabriel Resources in Romania

Gigantul minier Gabriel Resources a intentionat initial sa dezvolte o uriasa mina de aur in Romania, care ar implica distrugerea a patru varfuri de munte. Au fost de asemenea temeri ca acest lucru ar lasa in urma un lac de reziduuri toxice, cu apa cu cianura.

Sursa citata aminteste ca nu a fost aprobat avizul de mediu, in anul 2014, necesar pentru ca proiectul sa continue, iar Parlamentul Romaniei, confruntat cu proteste in masa atat in tara, cat si in strainatate, a decis sa nu mearga mai departe cu legea ce ar fi permis ca proiectul sa continue.

Gabriel Resources a recunoscut recent ca s-a pierdut speranta deschiderii minei de aur. In acelasi timp, au depus o cerere pentru arbitraj la Banca Mondiala, cerand compensatii pentru tot aurul si argintul pe care nu l-au mai putut extrage.

Reprezentantii companiei pretind ca au cheltuit aproape jumatate de miliard de dolari pe proiect, iar directorul general al companiei a anuntat ca vrea sa obtina compensatii de 4 miliarde de dolari.

Acesta este exact ceea ce ar TTIP promova pe teritoriul Europei, mai noteaza autorul articolului. Astfel, Parteneriatul le-ar permite corporatiilor americane sa dea in judecata statele membre UE si tuturor corporatiilor Uniunii Europene sa dea in judecata guvernul SUA.

Ce vrea Gabriel Resources de la statul roman, legat de proiectul minier de la Rosia Montana

Gabriel Resources, compania care intentiona sa demareze un proiect de exploatare aurifera la Rosia Montana, a depus plangere impotriva Romaniei, in luna iulie, la tribunalul de arbitraj Centrul International al Bancii Mondiale pentru Rezolvarea Disputelor legate de Investitii (ICSID).

Actiunea companiei canadiene vine dupa ce demararea exploatarilor cu cianuri la Rosia Montana a fost impiedicata ca urmare a protestelor societatii civile, dupa ce Gabriel Resources apucase sa investeasca sume importante in acest proiect.

Scandalul Rosia Montana: Gabriel Resources cheama Romania in instanta la Washington (Video)

In plangere, Guvernul Romaniei este acuzat ca a incalcat prevederile tratatului de investitii cu Canada. Gabriel Resources arata ca autoritatile din tara noastra „au blocat si impiedicat implementarea proiectului, fara un proces echitabil si fara a oferi despagubiri, Gabriel Resources fiind privata efectiv, in totalitate, de investitiile pe care le-a facut”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *