Vecina de palier e convinsa ca ouale rosii sunt mai bune, prietena ta a auzit ca tomatele cu tugui sunt cancerigene, iar colega de birou insista sa pui zahar brun in cafea, nu alb, ca e mai sanatos. Cat e adevar si cat e mit in toate acestea? Am incercat sa aflam de la medici, nutritionisti ori din studiile cercetatorilor.
Tomatele «motate» fac rau la sanatate
ADEVĂRAT SI FALS. Acest mit e… cu dus si-ntors. In primul rand, exista un soi bulgaresc care are tugui de la Mama Natura. In al doilea rand, se pare ca un tugui mic, de maximum 3 mm, e normal si inofensiv la orice soi. Numai daca e mai mare, de 4-6 mm, poate indica folosirea unei cantitati importante de erbicid (interzis in UE), sustin specialisti de la Statia de Cercetare si Productie Legumicola Buzau. Erbicidul este, intr-adevar, periculos pentru sanatate.
Ouale cu coaja rosie sunt mai hranitoare
FALS. Din punct de vedere nutritional, nu exista nici o diferenta intre ouale albe si cele rosu-maronii: contin tot atatea calorii, proteine, grasimi si colesterol. Culoarea cojii este data, se pare, de culoarea penelor gainii: gainile albe fac oua albe, gainile rosii fac oua rosii.
Ciocolata neagra este mai sanatoasa
ADEVĂRAT. Ciocolata, de orice fel ar fi ea, este fabricata din pudra de cacao, un amalgam de nutrienti esentiali pentru organism: potasiu, magneziu, fier, calciu, fosfor, antioxidanti (polifenoli, tanini, flavonoide, ce franeaza procesul de imbatranire celulara). Ciocolata neagra are insa un continut mai mare de cacao (de la 70% in sus), in vreme ce sortimentul cu lapte are, evident, lapte adaugat, care dilueaza cantitatea de flavonoide si ingreuneaza absorbtia acestor substante in intestine. Ciocolata neagra e sanatoasa pentru ca reduce depozitele de colesterol rau din organism si ii furnizeaza colesterol bun, regleaza presiunea arteriala si intretine sanatatea sistemului cardiovascular.
Legumele albe sunt sarace in nutrienti
FALS. S-a batut atata moneda pe calitatile legumelor si fructelor viu colorate, incat s-a ajuns in extrema cealalta: sa fie pusa la indoiala valoarea nutritiva a legumelor albe – ciuperci, ceapa, cartofi, conopida, napi etc. In realitate, aceste alimente sunt la fel de hranitoare ca suratele lor intens colorate si contin, in plus, multe fibre, minerale (potasiu, magneziu etc.) si vitamine.
Zaharul brun e de preferat celui alb
FALS. Zaharul brun este facut, la fel ca si zaharul alb, din trestie de zahar. Nu este deplin rafinat si i se adauga melasa si apa, ingrediente ce ii reduc valoare calorica, insa foarte putin. Melasa contine o serie de minerale – calciu, potasiu, magneziu, fier -, dar in cantitati prea mici pentru a aduce beneficii suplimentare pentru sanatate. In concluzie, optiunea pentru zahar alb sau brun tine mai mult de gusturile personale decat de diferentele nutritionale. Mai trebuie spus ca ambele sortimente fac la fel de mult rau, daca sunt consumate in exces.
Painea neagra este cea mai buna
ADEVĂRAT SI FALS. Aceasta afirmatie este reala numai daca painea e fabricata integral din faina neagra, si nu din faina alba (cea mai slaba din punct de vedere nutritional) colorata cu tarate de grau sau cu extract lichefiat de malt (un produs sintetic). Primul indiciu este eticheta, pe care trebuie sa scrie: faina de grau neagra, apa, sare, drojdie. Nu: faina alba si malt! Apoi, trebuie stiut ca painea neagra adevarata nu e la fel de aratoasa cum e cea alba, nu e pufoasa, ci densa, are coaja groasa si tare si se invecheste repede. Painea neagra autentica are multe fibre, care stimuleaza digestia si tranzitul intestinal, protejand colonul.
Carnea rosie trebuie scoasa din alimentatie
FALS. Repudiata din cauza cantitatii mai mari de grasimi continute, carnea rosie – de porc, vita, miel, oaie – are si atuuri importante: este mai bogata in fier (mineral implicat in combaterea anemiei), zinc (necesar sistemului imunitar), vitamine (carnea de vita este “campioana” la vitamina B12, esentiala pentru celulele nervoase). Consumata o data pe saptamana si in cantitati moderate, carnea rosie, aleasa astfel incat sa aiba cat mai putina grasime, este un aliment pe cat de savuros, pe atat de benefic pentru sanatate.
Sarea de mare are mai putin sodiu
ADEVĂRAT. Sarea de mare contine circa 60% sodiu, pe cand sarea extrasa din mina are 95% sodiu. Acesta este principalul motiv pentru care sarea de mare e considerata mai sanatoasa. Insa, pentru ca este si mai putin sarata, avem tendinta de a o adauga in cantitati mai mari in mancare, asa ca, in final, consumam tot atata sodiu ca si in cazul sarii de mina. Sarea de mare are si un dezavantaj: nu contine suficient iod (indicat pentru prevenirea bolilor tiroidiene).