Energie solara pentru toti: revolutia adusa de Elon Musk

0
1074

Elon Musk este cunoscut in special datorita Tesla si Space X, insa Solar City ar putea avea cel mai mare impact asupra societatii.

In prezent, energia solara inca mai este perceputa de majoritatea populatiei drept un lux pe care doar cei cu foarte multi bani si-l permiteau. In Romania, de exemplu, daca doriti sa va montati un sistem solar, trebuie sa fiti dispusi sa investiti cateva mii de euro. Cu tot cu montare, un sistem solar simplu compus din panouri si boiler va poate costa, in unele situatii, peste 2.000 de euro, iar in cazul in care optati pentru elemente mai complexe, pretul total va creste drastic. Conform celor de la Slate, in Statele Unite ale Americii situatia era si mai dificila.

Astfel, in trecut, o familie care dorea sa adauge un sistem cu panouri fotovoltaice casei ar fi fost nevoita sa plateasca intre 30.000 si 50.000 de dolari din start. Costurile ar fi fost amortizate dupa multi ani de zile, fapt care i-a facut pe multi sa se indoiasca de utilitatea si rentabilitatea energiei solare. Acest lucru s-ar putea schimba in viitorul apropiat, gratie unuia dintre cei mai cunoscuti antreprenori ai zilelor noastre.

De la Zip2, la Solar City

Elon Musk a fondat prima sa companie in urma cu aproximativ douazeci de ani. Alaturi de Kimbal Musk, fratele sau, si cu 28.000 de dolari in cont, bani furnizati de tatal sau, sud-africanul a pus bazele producatorului de software Zip2. Acesta a fost achizitionat de Compaq dupa patru ani de zile, in schimbul sumei de 304 milioane de dolari. Fiind detinatorul a 7% din totalul actiunilor, Musk a primit aproximativ 21,5 milioane de dolari.

elon musk google space x 1

Aproape jumatate din acesti bani au fost folositi dupa aceea la fondarea X.com. In anul 2000 a avut loc fuziunea cu cei de la Confinity, care la acel moment pornisera un nou serviciu denumit PayPal. Compania a fost redenumita PayPal, iar in anul 2002, a fost achizitionata de catre eBay aentru 1,5 miliarde de dolari, din care Musk a primit 165 de milioane. In acel an, Musk fonda SpaceX, iar peste doi ani devenea CEO al Tesla Motors.

Nici sectorul energiei regenerabile nu i-a scapat sud-africanului. Solar City a fost fondata in anul 2006 de doi dintre verii lui Musk, acesta oferind, insa, conceptul si finantarea initiala. De la cateva sute de angajati in urma cu sase ani de zile, Solar City a ajuns in prezent la peste 12.000 de lucratori, iar conform celor mai noi informatii oficiale, numarul de clienti este mai mare de 262.000. Intr-adevar, Solar City nu este o companie de talia Tesla sau SpaceX. Aceasta nu a primit un miliard de dolari din partea Google si nu are o valoare de 34 de miliarde precum Tesla, insa are potentialul de a ajunge un lider pe piata energiei solare.

Cu ajutorul unor masuri extrem de inteligente (dar si cu investitii in valoare de sute de milioane de dolari), Solar City a ajuns al doilea cel mai mare furnizor de sisteme solare din Statele Unite. In fiecare luna, numarul de clienti creste cu 12.000, iar cel al angajatilor, cu 500. Principalul ”responsabil” este sistemul de inchiriere implementat. Astfel, o familie poate monta un sistem solar fara a fi nevoie sa de o plata foarte mare la inceput, iar, din punct de vedere teoretic, ar economisi o suma mare de bani lunar.

Desigur, acest lucru presupune un efort financiar suplimentar din partea Solar City. De cativa ani, compania raporteaza pierderi in continuu, motiv pentru care a avut nevoie de investitii foarte mari, precum cea de 500 de milioane de dolari din partea Goldman Sachs. In 2013 se estima ca Solar City primise peste 3 miliarde de dolari de la diversi parteneri. De asemenea, in Statele Unite, cei care isi instaleaza panouri solare pot beneficia de reduceri de pana la 30%. Cu toate acestea, in cazul inchirierilor, nu persoanele fizice sunt cele care sunt scutite de unele cheltuieli, ci furnizorii.

Mai mult decat atat, compania al carei principal actionar este Elon Musk a incheiat diverse contracte cu Departamentul Apararii din Statele Unite si va echipa mii de cladiri din Hawaii si San Diego cu panouri solare. Dupa cum era de asteptat, California este cea mai importanta piata pentru Solar City. In prezent, pe teritoriul celui mai populat stat american sunt nu mai putin de 40 de depozite pentru o distributie cat mai eficienta a sistemelor pentru locuinte.

Colaborarea dinte Tesla si Solar City

Tesla Energy este o baterie lansata recent, care ar putea ajuta gospodariile si marile companii sa obtina mai multa independenta fata de reteaua clasica de alimentare cu energie electrica. Parctic, Tesla nu a  lansat doar unul, ci doua produse. Unul dintre ele se numeste Powerwall si va fi disponibil in doua versiuni: o baterie de 7kWh si una de 10kWh). Celalalt se numeste Powerpack, iar conform declaratiilor lui Musk, beneficiaza de o scalabilitate infinita. Mai exact, Powerpack vine cu baterii de 100kWh, care pot fi inlocuite cu unele de 500 kWh sau chiar unele de 10MWh.

baterie tesla powerwall 4

In America, o locuinta consuma in medie 10.900kWh pe an (sau aproximativ 900kWh pe luna). Insa un panou fotovoltaic standard al SolarCity poate produce aproximativ 9.000 kWh, ceea ce ar insemna ca va fi nevoie de mai mult decat o instalatie normala pentru cei care nu mai vor sa depinda de reteaua de curent. Iar acum, bateria revolutionara a celor de la Tesla va fi furnizata si catre Solar City. Cantitatea va fi din ce in ce mai mare, odata cu finalizarea constructiei noii fabrici de 5 miliarde de dolari din desertul Nevada.

In 2014, nu mai putin de 72% din totalul sistemelor solare instalate pe spatiile rezidentiale au fost furnizate de catre Solar City. Cerand foarte putini bani la instalare si ajutand mii de oameni sa economiseasca bani lunar, Solar City a reusit sa transforme una dintre cele mai scumpe tehnologii intr-un beneficiu accesibil tuturor persoanelor. Cu toate acestea, compania nu a fost ferita de scandaluri.

Solar City a fost acuzata in trecut de umflarea preturilor instalatiilor sale. Raportand costuri mult mai mari din acest punct de vedere, Solar City ar fi primit subventii mult mai mari din partea autoritatilor federale din Statele Unite. Aceste zvonuri se pare ca nu au afectat procesul de dezvoltare, iar compania ar putea primi in curand alte 124 de milioane de dolari de la diversi finantatori.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.