”Nu cedati santajului in problema pet-urilor”. Petitie adresata presedintelui si premierului

”Nu cedati santajului in problema pet-urilor”. Petitie adresata presedintelui si premierului
”Nu cedati santajului in problema pet-urilor”. Petitie adresata presedintelui si premierului

Comunitatea de-clic.ro a lansat o petitie, intitulata Corporatia face legislatia: Santaj la pet!, prin care le solicita presedintelui Klaus Iohannis, premierului Dacian Ciolos si ministrului Mediului, Apelor si Padurilor, Cristiana Pasca-Palmer, sa nu cedeze presiunilor companiilor si asociatiilor patronale, care ”santajeaza guvernul pentru a fugi de responsabilitatea reciclarii deseurilor pe care le produc”.

”Legislatia privind obligatiile de reciclare este in vigoare in Romania de mai bine de 10 ani. Orice companie care comercializeaza produse ambalate este obligata sa recupereze deseurile rezultate. Acest lucru a fost mimat ani in sir prin infiintarea de catre companii a unor structuri asociative de tip Organizatie de Transfer de Responsabilitate (OTR) care au devenit responsabile pentru recuperarea deseurile puse pe piata si pentru atingerea tintelor de reciclare impuse de UE.

A rezultat un cartel al marilor companii, care sub palaria OTR-urilor au pretins atingerea tintelor de tara in reciclarea deseurilor din ambalaje. Coca Cola, Pepsico, Ursus, Bergenbier, Tetra Pac, Timbark, Argus, Unilever, Munplast, Chipita, Mars, Heineken alaturi de alte companii au pus bazele a nu mai putin de 10 astfel de OTR-uri.

Anul trecut, Fondul pentru Mediu (AFM) si Parchetul au realizat in premiera inspectii financiare la OTR-uri care au scos la iveala fraude de zeci de milioane de euro in domeniul reciclarii. Sute de mii de tone de ambalaje au fost raportate ca fiind reciclate, insa la control s-a dovedit ca nu erau. Au fost identificati sute de reciclatori capusa care prin frauda si fals in declaratii au reciclat sute de mii de tone de deseuri doar pe hartie. Toate aceste ambalaje nereciclate in realitate au sfarsit aruncate pe albiile raurilor sau in mii de gropi de gunoi in natura, provocand un real dezastru ecologic.

In acest context, Romania risca declansarea unei proceduri de infringement care ar atrage penalitati de pana la 200.000 de euro pe zi. Prin urmare, agentii economici care nu si-au indeplinit tintele asumate sunt obligati prin lege sa contribuie la Fondul de Mediu cu 2 lei/kilogram pentru cantitatile de ambalaje nereciclate. Aplicarea acestei masuri de catre Ministerul Mediului este acum contestata de industria de profil, desi este in vigoare de 10 ani.

Eco-rom Ambalaje (organizatie de tip OTR) si alte asemenea organizatii suspecte de frauda, ameninta prin companiile si patronatele membre cu cresterea preturilor la alimente pentru a obtine amnistie fiscala la plata contributiei legale catre Fondul de Mediu. Pe de o parte companiile incalca legea prin OTR-uri si compromit raportarile la UE, pe de alta parte pun presiune pe guvern prin Romalimenta si Coalitia pentru Dezvoltatea Romaniei pentru a fi iertati de frauda, penalitati, dobanzi. Cu alte cuvinte, companiile ameninta acum ca cetatenii vor plati un suprapret pentru ca ele au incalcat legea”, explica initiatorii petitiei.

Acestia le cer presedintelui Klaus Iohannis, premierului Dacian Ciolos si ministrului Mediului, Apelor si Padurilor, Cristiana Pasca-Palmer sa nu cedeze presiunii corporatiilor care solicita ignorarea legii, sa deblocheze sistemul de trasabilitate a deseurilor prin sistemul integrat de mediu, sa comunice public date privind amploarea fraudei legate de neindeplinirea tintelor obligatorii de reciclare a ambalajelor puse pe piata, sa dispuna anchetarea responsabililor Administratiei Fondului de Mediu care timp de 10 ani nu au luat masurile necesare pentru a pune in aplicare legislatia existenta si sa elaboreze un nou proiect de lege, care sa reformeze sistemul recuperarii si reciclarii deseurilor provenite din ambalaje, responsabilizand producatorii si publicul larg.

SEMNEAZĂ SI TU PETITIA AICI (click).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *