Pretul solutiilor de inmagazinare a electricitatii este mai mic decat se crede, iar finantatorii incep sa prinda curaj si sa investeasca in cercetare in acest domeniu. O companie romaneasca, Energo Dynamics, vrea sa fructifice aceasta oportunitate si intentioneaza sa construiasca in Romania o infrastructura de productie a bateriilor acumulatoare si a elementelor conexe care sa angreneze intreaga industrie la nivel national si regional.
Pretul solutiilor de inmagazinare a electricitatii este mai mic decat se crede, iar finantatorii incep sa prinda curaj si sa investeasca in cercetare in acest domeniu. O companie romaneasca, Energo Dynamics, vrea sa fructifice aceasta oportunitate si intentioneaza sa construiasca in Romania o infrastructura de productie a bateriilor acumulatoare si a elementelor conexe care sa angreneze intreaga industrie la nivel national si regional. Pe termen lung, planul companiei este sa depaseasca statutul de integrator si operator al solutiilor de stocare bazate pe tehnologii si echipamente din import.
“Principalul mit tine de faptul ca pretul solutiilor de stocare este prohibitiv. Situatia este exact pe dos. Stocarea de energie costa mai putin decat crede majoritatea”, a declarat pentru wall-street.ro Adrian Stratulat, director executiv al Energo Dynamics.
Acest domeniu “promite foarte mult in Romania”, iar la finalul anului trecut compania a inceput sa se gandeasca la constructia unui sistem de scara mare care sa fie folosit in piata de peste 100 milioane de euro pe an a serviciilor de sistem. Un al doilea punct de interes pentru Energo Dynamics este segmentul rezidential, dar si zona consumatorilor industriali si comerciali.
Stratulat a adaugat ca o mare frustrare a sectorului energetic autohton a reprezentat-o lipsa dezvoltarii pe orizontala in contextul boom-ului regenerabilelor. Mai exact, peste 90% dintre componentele instalate in sistemele fotovoltaice sau eoliene din Romania sunt produse in strainatate.
PUBLICITATE
“Dorim sa inclinam balanta in favoarea noastra, odata cu schimbarile sistemice aduse de stocare. Romania poate juca o carte regionala si ar fi pacat sa rateze aceasta sansa”, a spus Stratulat.
Potrivit lui Stratulat, sunt mai multi potentiali investitori strategici care si-au exprimat interesul de a aloca timp si resurse pentru proiecte de stocare de mare capacitate, dar si pentru segmentul de mica si medie capacitate, de la sisteme ”smart home” echipate cu solutii de stocare, la centre comerciale sau industriale.
Preturile merg in jos, finantatorii prind curaj
Preturile solutiilor de stocare sunt in continua scadere, cu diminuari majore de costuri pentru bateriile acumulatoare, care reprezinta pana la 80% din costul unui proiect, restul fiind reprezentat de alte componente hardware, software si lucrari specifice.
Multi investitori institutionali au mizat pe finantarea tehnologiilor care nu depind de materiale rare, orientandu-se catre combinatii bazate material comune, mai ales pentru bateriile care nu intra in echiparea automobilelor electrice. Inclusiv finantatorii au inceput sa prinda curaj, astfel ca investitiile in stocarea energiei pot fi facute cu credit-furnizor, leasing financiar sau operational, regim ESCO), iar companiile de utilitati occidentale reprezinta atat mari finantatori ai initiativelor de cercetare-dezvoltare, cat si cumparatori ai produselor de profil.
“Trebuie mentionat ca utilizarea acestor solutii nu este dependenta de vreun criteriu national. Singurul aspect relevant pe plan intern il reprezinta puterea de cumparare si atractivitatea investitiilor, in lipsa unor instrumente de sprijin, asa cum exista in anumite state din UE sau in SUA”, a precizat Stratulat.