Idei de afaceri: Culturile energetice

Idei de afaceri: Culturile energetice
Idei de afaceri: Culturile energetice
Idei de afaceri: Culturile energetice

Acestea ofera solutii pentru terenurile neproductive *Exista o plantatie de salcie energetica pe 10 ha, la Doljesti

Plantatiile energetice cunosc un trend ascendent, fiind pretabile pe terenuri mai putin productive, cum sunt cele prea umede, aflate in panta, terenuri cu un sol slab care nu permit dezvoltarea optima a altor culturi. Cu investitii minime, fiecare hectar din aceste pamanturi neproductive poate fi pus in valoare prin infiintarea de culturi energetice, ale caror productii trebuie capitalizate si utilizate la incalzirea locuintelor sau sa devina materia prima pentru peleti, brichete, mobilier.

Plantatiile energetice nu necesita ingrijiri speciale, in conditiile in care ele pot aduce venituri substantiale. Culturile energetice care dispun de sprijin financiar din partea Uniunii Europene sunt: salcamul energetic, plopul energetic, salcia energetica, iarba elefantului, mei, arbust de petrol, sofranel.

Cele mai profitabile plante energetice sunt plopul, salcia, salcamul si iarba elefantului. In sinteza, prezentam avantajele salciei energetice.

*Salcia energetica, in sistem bio

In judetul Neamt avem infiintata o plantatie de salcie energetica pe o suprafata de 10 hectare, fiind realizata in sistem de agricultura ecologica. Afacerea cu salcia energetica din comuna Doljesti este la inceput de drum, unul foarte promitator.

Salcia energetica este o sursa alternativa de energie asemanatoare combustibililor fosili de genul carbuni, pacura, petrol. Marea diferenta intre salcie si carbuni sunt emisiile poluante eliberate in atmosfera. Arderea salciei in forma bruta sau peletizata are emisii apropiate de zero. Un calcul simplu demonstreaza ca o plantatie de 20.000 ha poate sa asigure sursa de energie necesara incalzirii a 145.000 apartamente.

*Ritm de crestere accelerat: vara-3 cm/zi!

De ce neaparat salcia energetica? Pentru ca are un ritm de crestere foarte accelerat, in timpul verii poate creste si 3 cm/zi, are o putere energetica foarte mare, 4.900 kcal/kg, si mai ales are costuri de productie foarte mici. Plantarea unui hectar de teren cu salcie energetica costa aproximativ 1.700-2.000 de euro. Aceasta investitie se face o singura data, durata de exploatare fiind de 25-30 de ani. Productia medie la hectar este de 30-40 tone, putand ajunge pana la 60 de tone in conditii de irigare intensiva.

Salcia energetica are si alte avantaje, in afara celor care deriva din calitatea sa energetica. Plantatiile de salcie valorifica foarte bine terenurile improprii altor culturi, cum ar fi, de exemplu, luncile inundabile. Avand capacitate mare de evapotranspiratie, plantatiile de salcie se utilizeaza cu succes la decantarea apei menajere , fiind amplasate in jurul statiilor de epurare.

*Salcia… subventionata

Infiintarea plantatiei de salcie energetica nu reprezinta o investitie tocmai ieftina, insa recuperarea investitiei incepe deja din anul al doilea de la plantare. Este important de mentionat ca, in tarile Uniunii Europene, diferitele soiuri de salcie energetica sunt culturi subventionate. Subventiile pot fi de diferite feluri, cum ar fi de exemplu acoperirea a 50% din cheltuielile de infiintare ale plantatiilor, subventii anuale, subventii mixte.

In afara scopurilor energetice, salcia se mai utilizeaza cu succes ca materie prima pentru celuloza, in industria farmaceutica pentru aspirina, ca materie prima pentru alcool metilic, in industria hartiei, in industria de mobila si lemne de constructii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *