Un ONG din Cluj-Napoca propune ”exproprierea pentru spatii verzi”

Un ONG din Cluj-Napoca propune ”exproprierea pentru spații verzi”
Un ONG din Cluj-Napoca propune ”exproprierea pentru spatii verzi”
Un ONG din Cluj-Napoca propune ”exproprierea pentru spatii verzi”

Societate Organizata Sustenabil (SOS) cere Primariei si Consiliului Local Cluj-Napoca bugetarea multi-anuala a exproprierilor pentru spatii verzi.

Legea nr. 33 / 1994 (Republicata 2011) privind exproprierea pentru cauza de utilitate publica prevede inclusiv posibilitatea exproprierii spatiilor verzi la art. 6: ”terenurile necesare constructiilor de locuinte sociale si altor obiective sociale de invatamant, sanatate, cultura, sport”.

Reprezentantii ONG -ului cred ca exproprierile trebuie realizate cu prioritate in cazul spatiilor publice de anvergura care s-au degradat in perioada post-decembrista, dar si in situatiile de retrocedare a unor spatii intre blocuri, unde in loc de garaje si noi constructii se pot amenaja spatii verzi, parking-uri moderne, piese de mobilier urban etc. Si in cazul acestor spatii mai mici, propunem exproprierea cu intaietate a zonelor cu potential mai mare de utilizare publica din preajma cursurilor de apa (ex.: garajele de pe Canalul Morii in zona Plopilor, in jurul lacului 3 din Gheorgheni etc.).

”Propunem cartografierea tuturor spatiilor verzi din oras pentru a vedea cum se poate clarifica situatia lor juridica, pentru a discuta unde interesul public de a avea spatii de joaca si loisir primeaza in fata intereselor private pentru constructii si pentru a dezbate cum pot fi fi folosite aceste zone la potential maxim de clujeni.

Printre parcurile (sau propuneri de parcuri acceptate de primarie) unde s-au facut retrocedari pe anumite portiuni si care necesita recuperarea lor de municipalitate amintim: Parcul Est – Intre Lacuri, Cetatuia, zona La Terenuri-Manastur, Parcul Primaverii, Parcul Colina, Parcul Sportiv „Babes” etc”, precizeaza reprezentantii ONG -ului.

Motivarea demersului civic:

– Lipsa vointei politice de a depune eforturi bugetare consistente de a reabilita zone verzi, in ciuda faptului ca strategia Clujului intre anii 2014-2020 semnaleaza ca problema majora inexistenta spatiilor verzi si prevede necesitatea investitiilor in reabilitarea spatiilor publice sau in amenajarea altora noi.
– Intarzierea negocierilor dintre municipalitate si proprietari privati prin alte metode ca despagubirile ori schimbul de terenuri.
– Lipsa unor spatii publice care sa tina pasul cu dezvoltarea echilibrata a orasului, dimpotriva in ultimele decenii fiind martorii deteriorarii bunurilor publice (parcuri, baze sportive, stranduri, cinematografe etc.).
– Spatiile publice / verzi asigura cresterea calitatii vietii in oras si contribuie la sanatatea cetatenilor oferind zone de relaxare si petrecere a timpului liber. Diminuarea lor are un impact negativ considerabil asupra populatiei datorita poluarii, stresului aglomerarii
– Clujul se apropie de recomandarile UE de 26 de metri patrati de spatiu verde pe cap de locuitor, desi e mult in urma normei Organizatiei Mondiale a Sanatatii de 50 de metri, nu prin cantitatea si calitatea parcurilor, ci prin includerea unor portiuni mari din padurile Faget si Hoia in intravilan si prin includerea curtilor private si a cimitirelor.

Grupul civic de initiativa Societate Organizata Sustenabil (SOS) deruleaza in prezent campaniile ”SOS Lacurile Gheorgheni” si ”SOS Parcurile Plopilor”, prin care propune spatii publice de anvergura in partea de est si in partea de vest a Clujului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *