Uniunea Europeana acorda Republicii Moldova 18 milioane de euro pentru proiecte de eficienta energetica si mediu

Uniunea Europeana acorda Republicii Moldova 18 milioane de euro pentru proiecte de eficienta energetica si mediu
Uniunea Europeana acorda Republicii Moldova 18 milioane de euro pentru proiecte de eficienta energetica si mediu

Ministerul Economiei informeaza ca Uniunea Europeana a semnat, in luna decembrie 2015, trei acorduri de co-finantare cu BERD pentru a sprijini activitatile Fondului Regional al Parteneriatului Europei de Est pentru Eficienta Energetica si Mediu (E5P) in Republica Moldova, Georgia si Armenia. Valoarea finantarii pentru Moldova constituie 18.750 000 EUR, pentru Armenia – 10.200 000 EUR, Georgia – 10.200 000 EUR. Potrivit oficialilor europeni, plata primelor transe ale fondurilor va avea loc in scurt timp.

Din resursele Fondului E5P, inclusiv autoritatile publice locale vor putea implementa proiecte concrete de eficienta energetica si mediu, precum izolare termica a cladirilor, masuri de economisire a energiei, sisteme noi de incalzire, apeducte si canalizare etc.

Mentionam ca la 16 octombrie 2014, Guvernul Republicii Moldova si BERD au semnat Acordul de contributie cu privire la participarea Republicii Moldova in cadrul E5P. Conform procedurilor Fondului E5P, Republica Moldova, urma sa contribuie cu 1 milion de Euro. In rezultatul negocierilor dintre Ministerul Economiei si reprezentantii Fondului s-a convenit ca aceasta contributie sa fie aplicata esalonat pe parcursul anilor 2015-2018. Astfel, in anul 2015, Moldova a contribuit la Fond cu 325 mii Euro, iar pana la 1 iulie 2016 urmeaza sa transferam 225 mii euro.

E5P reprezinta un fond cu capital de cca. 170 mln. Euro gestionat de BERD, destinat pentru promovarea investitiilor in domeniul eficientei energetice in Ucraina, Moldova, Armenia, Georgia si alte tari din Parteneriatul Estic. Suedia a lansat E5P fiind la presedintia UE in anul 2009. Fondul sustine cu granturi creditele in domeniul eficientei energetice oferite de institutiile financiare: Banca Europeana pentru Reconstructii si Dezvoltare (BERD), Banca Europeana pentru Investitii (BEI), Banca Nordica pentru Investitii (NIB), Corporatia Financiara Nordica de Mediu (NEFCO), Consiliul Bancii Europene pentru Dezvoltare (CEB), Grupul Bancii Mondiale si Grupul KfW. Republica Moldova va dispune de granturi in valoare de 28 mln. Euro in cadrul fondului E5P, dintre care 6 mln Euro deja disponibile.

Potrivit Ministerului Economiei, contribuitorii Fondului E5P sunt: Uniunea Europeana, Armenia, Cehia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Georgia, Germania, Islanda, Letonia, Lituania, Moldova, Norvegia, Polonia, Romania, Slovacia, Suedia, Ucraina si SUA. Uniunea Europeana este contribuitor major in cadrul Fondului E5P.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *