Ikea si Apple au luat decizia de a achizitiona suprafete intinse de paduri pentru a avea la dispozitie materia prima necesara fabricarii de mobilier si respectiv de ambalaje pentru gadgeturi.
Ikea, grupul suedez specializat in retailul de mobila si decoratiuni, a devenit recent cel mai mare proprietar de padure din Romania, dupa ce a cumparat 33.600 de hectare impadurite. A fost prima achizitie de acest fel la nivel mondial efectuata de compania suedeza.
La randul sau, Apple a cumparat echivalentul a 14.600 de hectare de padure in Maine si Carolina de Nord, potrivit Forbes.
Daca ar fi sa intrebi directorii din fabricile de hartie cu privire la practicile de sustenabilitate, ei ar spune, probabil, ca fac o treaba buna, gestionand suprafetele dupa modelul de “padure vie”, potrivit brandchannel. com.
Ei replanteaza si gestioneaza suprafetele forestiere astfel incat sa obtina mai multi arbori, mentinand in acelasi timp habitate pentru animale de padure.
IKEA si Apple au inceput sa cumpere paduri pentru a-si asigura materiile prime pentru birouri moderne si respectiv pentru cutii de iPhone cu design elegant. Astfel, aceste companii afirma ca servesc drept exemplu pentru corporatii de peste tot din lume pentru cum sa gestioneze o padure.
IKEA a achizitionat o suprafata de padure de 33.600 de hectare in Romania astfel incat sa isi poata gestiona „in mod durabil” aprovizionarea cu lemn pentru mobilierul pe care il produce, compania asteptandu-se ca preturile sa creasca in urmatorii ani din diferite motive.
Compania suedeza incearca sa majoreze cantitatea de lemn folosita doar cu 50% prin optimizarea design-ului produselor sale astfel incat sa aiba grija cat mai bine de padurile pe care le detine, potrivit Wall Street Journal. Intre timp, IKEA isi propune sa dubleze volumul de produse pe care le vinde, pana in 2020, comparativ cu anul 2012.
De mentionat ca IKEA a cumparat 14.000 de hectare din suprafata achizitionata recent in Romania de la fosti parteneri ai Universitatii Harvard implicati intr-un caz de coruptie, potrivit Harvard Crimson. Tranzactia a avut loc dupa ce Universitatea Harvard a cedat o parte din padurile detinute in Romania catre grupul suedez Greengold, ca urmare a scandalului de coruptie in care a fost implicat Dragos Lipan Secu, care a colaborat ca agent de investitii pentru Universitatea Harvard. Acesta a fost acuzat ca a primit mita 1,3 milioane de dolari, o excursie in Gran Canaria (Spania) in 2007 si un autoturism Chrysler Sebring. Secu a negat acuzatiile.
La inceputul anului 2014 gandul a scris ca procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) l-au acuzat pe Dragos Lipan Secu, cel care administra padurile universitatii Harvard, ca ar fi aranjat cu vanzatorii de paduri sa mareasca in mod artificial preturile platite de Scolopax, o firma a unui fond de investitii al Harvard, in intervalul 2007 – 2008.
Dragos Lipan Secu ar fi luat mita de la vanzatori pentru a cumpara in numele Scolopax paduri la preturi supraevaluate. Mita ar fi fost primita prin intermediul sotiei sale, Lipan Secu Mariana.
Intre timp, si Apple contribuie la dezvoltarea durabila a padurilor, potrivit brandchannel.com.
„Suntem in mijlocul unuia dintre cele mai mari transferuri de teren din istorie”, a declarat Lisa Jackson, de la Apple, referitor la achizitionarea a 14.000 de hectare de padure in Maine si Carolina de Nord.
In ultimii 15 ani au fost taiate 23 de milioane de acri de padure – echivalentul a 9,3 milioane de hectare – pentru obtinerea de celuloza, hartie si lemn masiv pentru produsele pe care le folosim cu totii, potrivit lui Jackson, care avertizeaza ca terenurile cu paduri continua sa fie vandute si isi schimba proprietarii intr-un ritm alarmant.
Apple vrea acum sa isi poata asigura lemnul din propria productie pentru ambalajele dispozitivelor pe care le face si sa nu mai cumpere din alte surse.
Gigantul IT a cumparat suprafete de padure si le va administra tinand cont de prevederile Fondului de Conservare in administrarea padurilor. Obiectivul Apple este de a exploata padurile in mod sustenabil.
Ikea si Apple sunt totusi corporatii si au obiective diferite de cele de ecologie si de conservare a mediului, comenteaza Gizmodo. Pentru moment insa, Ikea si Apple au gasit o cale de mijloc pentru a gestiona mai bine padurile pe care le-au achizitionat.