Peste 136 000 de romani au participat la Ziua de Curatenie Nationala pe 24 septembrie

Sambata, pe 24 septembrie 2016,

Mobilizare generala de Ziua Curateniei
Mobilizare generala de Ziua Curateniei

romanii din fiecare judet al tarii si-au pus manusile, au luat saci si au participat la “Let`s Do It, Romania!”, cea mai mare mobilizare de voluntari din tara, cu scopul de a strange deseurile din arealele naturale. Inca de la primele ore ale diminetii, sute de voluntari au venit la punctele de inregistrare, iar actiunea s-a incheiat in jurul orei 15:00, cand partenerii de la salubritate au inceput colectarea sacilor.

Organizata pentru cel de-al cincilea an, actiunea a devenit o traditie pentru romani, care aleg sa-si ofere timpul si energia pentru o cauza in care cred cu tarie.

In topul judetelor cu cei mai activi voluntari se gasesc Botosani (16 000 voluntari – 8000 saci – intermediar), Maramures (12 000 voluntari – 10 780 de saci), Vaslui (11 500 voluntari – 14 500 de saci), Gorj (10 140 – 14 000 de saci), Suceava (6 900 voluntari – 10 350 de saci), Prahova (6 200 voluntari – 8000 de saci), Buzau (5 582 voluntari – 10 952 de saci), Arad (5 042 voluntari – 6212 de saci).

Deseurile colectate de catre voluntari au fost deseuri precum: PET-uri, sticla, doze de aluminiu, vesela de plastic, materiale textile, imbracaminte si incaltaminte, dar si deseuri electronice. O problema des intalnita de voluntari au fost cadavrele de animale (caini, pisici, pasari, cai) aruncate in ape, paduri si pe marginea drumului.

Participantii la “Let`s Do It, Romania!” provin din medii variate si au varste si ocupatii diferite. Printre voluntari se numara elevi, care au venit impreuna cu profesorii si scoala, angajati din companii din diverse domenii, familii, persoane cu dizabilitati si chiar detinuti, care realizeaza astfel munca in folosul comunitatii. Daca cel mai tanar voluntar are doar 3 ani, a venit insotit de parinti si invata sa respecte natura, cel mai varstnic voluntar are 80 de ani si i-a impresionat pe cei din jur prin implicare si dedicare.

Anul acesta, Romania a facut curatenie alaturi de Republica Moldova, coordonand si activitatea de la Chisinau. Activitatea a cuprins 9 parcuri din Chisinau, iar la protestul impotriva deseurilor din spatiile verzi au participat 3 522 de voluntari, elevi, studenti, profesori, functionari publici, avocati, doctori, ingineri, programatori, cantareti, mame si tati, bunici si nepoti. Participantii la curatenie au colectat din spatiile verzi 8 068 de saci, dintre care, peste 2 500 de saci cu deseuri reciclabile. Marea parte a deseurilor colectate au fost sticle si ambalaje de plastic si vesela de unica folosinta, insa voluntarii au luptat si cu pneuri de masini, canapele si tehnica de uz de casnic.

“Let`s Do It, Romania!“ este realizat cu sprijinul Guvernului Romaniei, Ministerului Mediului, Apelor si Padurilor si Kaufland Romania.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *