Despre un stil de viață fără deșeuri, cu specialista internațională Bea Johnson și cu trei activiști români

bea johnson zero waste stil de viață zero deșeuri stil de viață zero waste

Acum 10 ani, Bea Johnson, soțul și cei doi copii adoptau un stil de viață zero deșeuri și se angajau să genereze doar un borcan de deșeuri pe an. De atunci, Bea a scris un bestseller și a susținut peste 200 de discursuri în peste 35 de țări, pe 6 continente. A devenit astfel unul dintre cele mai cunoscuți promotori ai stilului de viață Zero Waste. În data de 7 mai 2018, Bea Johnson vine pentru prima dată în România, la Cluj-Napoca, la un eveniment organizat de Samsara Foodhouse. I se vor alătura Anca Gheorghica (Mai bine), Ioana Tănase (Alternative), Dan Sânpetreanu (Cercul Social) și mulți alți ecologiști.

bea johnson zero waste stil de viață zero deșeuri stil de viață zero waste
Foto: Samsara

Bea Johnson m-a fascinat încă de când i-am urmărit anul trecut un discurs la TEDx. „Să ridice mâna cei care cred că trebuie să reciclăm mai mult.”, îndemna ea publicul în deschidere. După ce participanții au ridicat entuziasmați mâinile în aer, a continuat: „Eu nu cred asta. V-am păcălit cu întrebarea.” Iată explicația:

Stilul de viață zero deșeuri nu este despre a recicla mai mult, ci despre a recicla mai puțin, prin prevenirea pătrunderii deșeului în casa noastră în primul rând. Reciclarea este ultima variantă. Noi țintim spre zero reciclare.

Cu discursul ei în minte, am verificat de două ori când Samsara anunța vizita ei în România. Imposibil să lipsim, mi-am zis. Iar apoi, a apărut și dorința de a ne implica mai mult. Așa că le-am scris organizatorilor, care au acceptat o colaborare, pentru a extinde evenimentul.

Ce se va întâmpla la Cluj în data de 7 mai

În cadrul evenimentului intitulat „Zero Waste Living with Bea Johnson”, cei de la Samsara au invitat-o pe Bea să susțină un discurs , urmat de o sesiune de întrebări și răspunsuri. La inițiativa Zero Waste România, va avea loc și o dezbatere, la care vor participa Bea, dar și alți trei promotori ai stilului de viață zero deșeuri, de data aceasta din România.

Este vorba despre:

  • Anca Gheorghică, Președinta Asociației ieșene Mai Bine, care a desfășurat de-a lungul timpului numeroase campanii și proiecte pentru reducerea risipei (Apă fără plastic, Colectare baterii, Iași reciclează, Bazar solidar, Redu, Harta eco)
  • Dan Sânpetreanu, Președintele Asociației Cercul Social, care a desfășurat două proiecte de reducere a risipei (Casa de cultură permanentă și Repair Cafe)
  • Ioana Tănase, inițiatoarea proiectului Alternative, primul magazin online din România care oferă produse care ajută la prevenirea generării de deșeuri.

Împreună, vom încerca să aflăm ce soluții există în România pentru un stil de viață Zero Waste, dar și cum putem face mai mult de atât, colaborând cu autoritățile și companiile.

Cine este Bea Johnson și de ce este celebră

Începând cu 2008, Bea Johnson și familia sa și-au propus să producă doar un borcan de deșeuri anual. Stilul său de viață a inspirat-o să scrie o carte. În Zero Waste Home, povestește despre cum a ajuns la asemenea performanță, ținând cont de 5 recomandări simple: refuză, redu, reutilizează, reciclează și transformă în compost.

Pentru a nu mai fi nevoiți să sorteze, Bea și familia sa au ținut cont de 3 recomandări:

  1. Au eliminat produselor de unică folosință și le-au înlocuit cu alternative refolosibile
  2. Cumpără produse vrac (au creat pe site și o hartă a magazinelor de unde poți cumpăra vrac)
  3. Nu acceptă gratuități

Cartea sa a devenit bestseller și a fost tradusă în 21 de limbi. Bea a fost invitată la evenimente organizate de Google, Pixar, Adobe, TEDx, Parlamentul European și ONU. Până acum, a susținut peste 200 de discursuri în peste 35 de țări, pe 6 continente. O așteptăm în România!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *