Patronatele si sindicatele din industria alimentara solicita suspendarea suprataxei de reciclare de 2 lei/kilogramul de ambalaj pana la crearea unui cadru legislativ „transparent, echitabil si controlabil” pentru toti actorii din lantul de reciclare. Argumentele sunt zdrobitoare. Fabrici in somaj, oameni disponibilizati si scumpirea produselor alimentare. Influenta taxei de mediu in pretul final al produselor ieftine este intre 19-25%, atentioneaza producatorii.
Calculele facute de reprezentantii industriei de profil arata ca introducerea suprataxei pe ambalaj inseamna, in acest an, un cost de 230-250 de milioane de euro, bani care vor fi platiti, in final, tot de consumatorii romani pentru ca fabricile vor fi nevoite sa includa aceste sume in pretul de vanzare. Din aceasta cauza efectele de reducere a TVA la alimente vor disparea pe parcursul acestui an, spun patronii de fabrici alimentare. Presedintele Romalimenta, Sorin Minea, sustine ca vinovat este Ministerul Mediului, care „a facut o lege proasta in urma cu 10 ani, a urmarit-o prost de-a lungul timpului, ne-a spus ca functioneaza, dar s-a dovedit nefunctionala si a generat tot felul de fraude”. Acesta solicita demiterea ministrului Mediului pentru proasta gestionare a sistemului de colectare si reciclare si lipsa de control a autoritatilor.
Sectorul de conserve din Romania este cel mai napastuit. „Sunt fabrici care pun pe piata 600-700 tone de sticle pe luna. Inmultiti cu 2 lei si vedeti daca rezultatul este echivalentul profitului anual pe care il poate realiza o fabrica”, a explicat presedintele patronatului Romconserv, Aurel Tanase. Romania va trebui sa plateasca amenda de infringement daca prevederea va fi suuspendata.
Niciun producator nu are contract cu un reciclator, deci suma de 200.000 euro pe zi, amenda de infringement, o vor plati cetateni si industria care va mai ramane functionala.