Ornitologii satmareni au monitorizat pasarile acvatice de iarna

Ornitologii satmareni au monitorizat pasarile acvatice de iarna
Ornitologii satmareni au monitorizat pasarile acvatice de iarna

Au fost identificate peste 7.300 de pasari din 31 de specii, din care 8 specii acvatice

An de an, la initiativa Organizatiei engleze Wetlands, se face si la nivelul judetului Satu Mare, ca in intreaga tara, o ampla campanie de monitorizare a pasarilor acvatice de iarna. Wetlands a organizat prima editie a campaniei in anul 1967, fiind inscrise la ora actuala peste 100 de state la acest mare recensamant al pasarilor acvatice.

Se va intocmi un studiu despre spacia rata cu cap castaniu

Campania are loc an de ani in intervalul 10 – 20 ianuarie. Cat despre tara noastra, din informatiile primite de la Fazekas Lorand in calitate de presedinte al Sucursalei Satu Mare a Societatii Ornitologice Romane, aflam ca s-a inscris in campanie in 1988, programul fiind implemenat de SOR incepand cu 1990.

Din 2003, ornitologii satmareni s-au alaturat campaniei, transmitand date catre sediul central, date ce mai apoi ajung la societatea organizatoare. Ornitologii au monitorizat sapte locuri din judet, respectiv< Somes – amonte de Satu Mare – Pomi, Valea Vinului, Somes – aval de Satu Mare – de la Podul Galben spre Dara pe 3 km, Helesteul Porumbesti si Valea Turului, Socond si imprejurimi – Barajul Hodisa, Padurea Sarca, Helesteul Moftin si Pescaria Csilag, Lacul de acumulare Calinesti Oas si Balastiera Apa.

In total, ornitologii au identificat 7.331 de indivizi din 31 de specii. Din totalul speciilor identificate, opt sunt specii de pasari acvatice. Din cele peste 7.300 de pasari observate de ornitologi la noi in judet, 6.926 sunt din specia rata mare. Cat despre pasarile acvatice sosite la noi din nordul Europei s observate de ornitologi, raritati, acestea sunt ferestrasul mic – 5 indivizi la Balastiera Apa, doi indivizi din specia rata sunatoare pe Somes , 20 egrete mari, o pasare calatoare care a ales sa ramana la noi, si 65 de cormorani mari pe Somes. A mai fost observat erete vanat, doi masculi.

Anul acesta, dupa cum aflam de la presedintele sucursalei satmarene, Fazekas Lorand, Wetlands International Anglia intreprinde si un studiu despre spacia rata cu cap castaniu, motiv pentru care si ornitologii satmareni i-au acordat o mare atentie, identificand la noi in judet o pereche din aceasta specie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *