Proteste la Guvern fata de activitatea Romsilva

Proteste la Guvern fata de activitatea Romsilva
Proteste la Guvern fata de activitatea Romsilva

Organizatori: „Sectorul forestier, blocat in continuare de politicile paguboase ale Romsilva si inactiunea Ministerului Mediului”

Peste o mie de reprezentanti din industria lemnului au protestat, ieri, in fata Guvernului, printre nemultumirile lor fiind faptul ca Regia Nationala a Padurilor – Romsilva ar fi crescut chiar si de trei ori pretul minim de pornire la licitatiile de vanzare pentru masa lemnoasa.

La protestul organizat de principalele asociatii profesionale din domeniul forestier au participat padurari, proprietari de paduri si prelucratori ai masei lemnoase cu speranta ca, prin iesirea lor in strada, domeniul in care activeaza va iesi din criza si va intra in normalitate.

Reprezentantii industriei lemnului prezenti la protest au solicitat adoptarea in regim de urgenta a unor decizii care sa permita accesul real la resursa de masa lemnoasa, modificarea contractului de vanzare-cumparare impus unilateral de RNP si eliminarea clauzelor presupuse abuzive ce contravin legislatiei in vigoare, reprogramarea licitatiilor principale la directiile silvice unde s-a adjudecat mai putin de 50% din volumul oferit la licitatie, cu preturi de pornire la nivelul preturilor de pornire la licitatie practicate in 2015.

De asemenea, protestatarii au cerut adoptarea de masuri prin care sa fie transparentizata valorificarea si vanzarea masei lemnoase de catre Romsilva, interzicerea retinerii si exploatarii fara licitatie de catre Romsilva a masei lemnoase proprietate publica a statului, organizarea licitatiilor publice cu strigare pentru valorificarea masei lemnoase, eliminarea licitarii in plic, precum si controale tematice ale Garzilor Forestiere si in padurile administrate de Romsilva si depolitizarea Romsilva.

Saptamana trecuta, Ministerul Mediului a cerut Romsilva deblocarea situatiei de pe piata lemnului, spunand ca preturile practicate de Regie in cadrul licitatiilor sunt ridicate.

„Ca urmare a numeroaselor semnale transmise de operatorii economici inscrisi la licitatiile pentru valorificarea masei lemnoase, dar si in urma analizarii rezultatelor primei licitatii in acest sens, Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor (MMAP) a constatat faptul ca aceste licitatii nu au avut finalitatea asteptata. Mentionam ca licitatiile au fost organizate si desfasurate in baza Regulamentului de valorificare a masei lemnoase din fondul forestier proprietate publica, aprobat prin Hotararea nr. 924/2015, iar nivelul preturilor de referinta pe specii au fost aprobate prin decizia directorului general al Regiei Nationale a Padurilor (RNP) ROMSILVA, din decembrie 2015. Atat analiza MMAP, cat si motivele invocate de operatorii economici privind esecul licitatiilor desfasurate arata ca preturile practicate de RNP Romsilva sunt ridicate”, potrivit unui comunicat al institutiei.

Reprezentantii ministerului au spus ca au solicitat un nou punct de vedere al Consiliului Concurentei cu privire la modul de stabilire al preturilor de referinta. Consiliul a fost de parere ca preturile de referinta trebuie sa fie stabilite in functie de conditiile pietei, precizand ca Romsilva nu este obligata sa stabileasca preturile luand in considerare valorile medii ponderate de la nivelul anului trecut.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *