Ecologie fara fond. Franta, dupa SUA si China, si-a distrus rezervele de fildes in numele salvarii elefantilor. Piata neagra a coltilor albi, in crestere exponentiala

Ecologie fara fond. Franta, dupa SUA si China, si-a distrus rezervele de fildes in numele salvarii elefantilor. Piata neagra a coltilor albi, in crestere exponentiala
Ecologie fara fond. Franta, dupa SUA si China, si-a distrus rezervele de fildes in numele salvarii elefantilor. Piata neagra a coltilor albi, in crestere exponentiala

20.000 de elefanti sunt masacrati anual pentru colti. In noiembrie, anul trecut, SUA a distrus – prin incinerare, in Muntii Stancosi, intr-o rezervatie din apropiere de Denver – 5,4 tone de fildes, respectiv de artefacte din fildes, confiscate de la traficanti La inceputul lui 2014 si China, la Dongguan, a pulverizat simbolic 6 tone.

Pe 6 februarie, a venit si randul Frantei sa achieseze la controversatul demers si sa isi distruga cele 3 tone de rezerve de fildes capturate in ultimile doua decenii de la traficanti. Masurile sunt menite pentru a stavili braconajul si exterminarea pachidermelor.

Intregul demers a debutat in 1989, cand CITES – Conventia privind comertul international cu specii periclitate ale faunei si florei salbatice – a decis scoaterea in afara legii a comertului cu fildes. Atunci, Kenya a distrus in premiera – tot prin transformare in cenusa – cantitatea greu imaginabila de 12 tone de colti de elefanti, de contrabanda.

Masura de incinerare a fildesului, dincolo de valoarea ei simbolica, este extrem de discutabila, intrucat nu are nici pe departe efectul scontat, de a descuraja braconierii. Faptul ca in Denver, Colorado americanii transforma coltii in cenusa, nu ii impiedica pe muritorii de foame din Africa sa vaneze elefanti. Dupa cum declaratiile sforaitoare de la Bruxelles nu opresc, spre exemplu, masacrele interconfesionale din Republica Centrafricana

Acelasi organism CITES a confirmat la inceputul acestui an ca, din pacate, uciderea elefantilor, pentru fildes, nu s-a oprit din progresie datorita acestor masuri simbolice. Mai mult, anul trecut a fost, in materie de exterminare a uriaselor mamifere cu trompa si colti, cel mai letal din ultimile decenii.

„Datele pe care le-am strans nu justifica distrugerea rezervelor de fildes. (…) Decizia de a distruge fildesul nu este o abordare realista. Este un joc riscant! Un pariu bine-intentionat, dar un demers care se poate intoarce impotriva ideii care l-a generat,” avertizeaza Dr. Brendan Moyle, un expert reputat in contrabanda internationala cu specii rare.

„A distruge rezervele este riscant. Avocatii demersului sustin ca transmit un mesaj braconierilor si traficantilor ca piata neagra a fildesului e terminata. Este o fantezie!” considera Moyle. „De fapt mesajul adevarat pe care il transmitem acestor banditi lipsiti de scrupule este ca le cedam controlul asupra unei piete, unde ei sunt singurii care mai detin marfa.”

Din pacate, concluziile prapastioase ale profesorului Brendan Moyle sunt confirmate de evidenta. Cu cat guvernele aleg sa distruga rezervele de fildes, cu atat acesta devine mai pretios – mai rar fiind, pretul sau creste; lucru care s-a demonstrat in mod radical in ultimul deceniu, in Africa si in Asia, unde preturile coltilor de elefant au crescut exponential.

„Ar fi inspaimantator sa descoperim la un moment dat ca politicile de distrugere a fildesului, indiferent cat de bine intentionate si de emotionale, fac si mai mult rau populatiei de elefanti,” este semnalul de alarma pe care il trage acelasi Dr. Moyle.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente