Primul proiect de lege care reglementeaza metodele de extractie a hidrocarburilor neconventionale pe teritoriul Romaniei a fost inregistrat la Senatul Romaniei, prima camera sesizata, sub nr. B358/2014, la inceputul lunii iulie si urmeaza a fi dezbatut de catre acesta in procedura de urgenta.
Proiectul “isi propune sa suplineasca vidul legislativ existent in prezent in materia hidrocarburilor neconventionale, devenit o problema de maxima importanta in conditiile in care Agentia Nationala pentru Resurse Minerale a acordat numeroase concesiuni pentru explorarea si exploatarea gazelor de sist, iar activitatile de explorare au si inceput“, informeaza Asociatia ROMANIA VIE, care subliniaza faptul ca textul este rezultatul unei colaborari intre societatea civila si parlamentari romani.
Potrivit acestui proiect, “pe teritoriul Romaniei, inclusiv pe platforma continentala a Marii Negre, este interzisa explorarea si exploatarea rezervelor de hidrocarburi neconventionale prin executarea de foraje urmate de fracturarea hidraulica a stratelor de roca si orice alta metoda ce presupune injectarea in subsol a unui lichid, amestec vascos sau gaz prin care se afecteaza structura stratelor geologice sau duce la aparitia de fisuri ori la amplificarea celor existente“.
Pentru urmarirea ducerii la indeplinire a prevederilor noii legi, ar urma sa se constituie Comisia Nationala de evaluare a rezervelor de hidrocarburi neconventionale si a metodelor de explorare si exploatare a acestora, comisie care va evalua din punct de vedere economic, al impactului social si de mediu tehnicile de explorare, de dezvoltare si de exploatare a hidrocarburilor neconventionale, lichide, semisolide si gazoase.
Comisia va avea totodata obligatia de a aviza conditiile de desfasurare ale experimentelor efectuate in scop strict stiintific si sub control public dar si de a inspecta oricand considera necesar, perimetrele unde se desfasoara activitati de explorare, dezvoltare sau exploatare a hidrocarburilor neconventionale.
Textul integral al Legii privind metodele de extractie a hidrocarburilor neconventionale pe teritoriul Romaniei
Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege:
Articolul 1 – Hidrocarburile neconventionale
(1) Prin hidrocarburi neconventionale se inteleg acumularile de petrol, gaze si orice alt fel de hidrocarburi captive in strate de roci compacte, cu grad redus de porozitate si permeabilitate.
Articolul 2 – Metodele de explorare si exploatare a hidrocarburilor neconventionale
(1) Pe teritoriul Romaniei, inclusiv pe platforma continentala a Marii Negre, este interzisa explorarea si exploatarea rezervelor de hidrocarburi neconventionale prin executarea de foraje urmate de fracturarea hidraulica a stratelor de roca si orice alta metoda ce presupune injectarea in subsol a unui lichid, amestec vascos sau gaz prin care se afecteaza structura stratelor geologice sau duce la aparitia de fisuri ori la amplificarea celor existente.
Articolul 3 – Comisia Nationala de evaluare a rezervelor de hidrocarburi neconventionale si a metodelor de explorare si exploatare a acestora
(1) In termen de 30 de zile de la intrarea in vigoare a prezentei legi, se constituie Comisia Nationala de evaluare a rezervelor de hidrocarburi neconventionale si a metodelor de explorare si exploatare a acestora.
(2) Comisia Nationala de evaluare a rezervelor de hidrocarburi neconventionale si a metodelor de explorare si exploatare a acestora are urmatoarele atributii:
a) Sa evalueze din punct de vedere economic, al impactului social si de mediu tehnicile de explorare, de dezvoltare si de exploatare a hidrocarburilor neconventionale, lichide, semisolide si gazoase.
b) Sa avizeze conditiile de desfasurare ale experimentelor efectuate in scop strict stiintific si sub control public, potrivit articolului 5 de mai jos.
c) Sa inspecteze, oricand considera necesar, perimetrele unde se desfasoara activitati de explorare, dezvoltare sau exploatare a hidrocarburilor neconventionale.
(3) Comisia Nationala de evaluare a rezervelor de hidrocarburi neconventionale si a metodelor de explorare si exploatare a acestora este constituita din patru senatori si sapte deputati, desemnati de fiecare partid sau alianta politica proportional cu reprezentativitatea pe care o au in Parlament, un reprezentant al Ministerului Mediului si Schimbarilor Climatice, un reprezentant al Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale si un reprezentant al Institutului Geologic al Romaniei, ca membri permanenti, cate doi reprezentanti ai companiilor interesate si ai comunitatilor locale in care se propune un proiect de explorare, dezvoltare sau exploatare a hidrocarburilor neconventionale, precum si cinci reprezentanti ai ONG-urilor de mediu interesate, desemnati de catre acestea.
(4) ONG-urile de mediu care pot trimite cate un reprezentant in Comisia Nationala de evaluare a rezervelor de hidrocarburi neconventionale si a metodelor de explorare si exploatare a acestora, trebuie sa aiba o existenta de cel putin doi ani inainte de inaintarea catre comisie a rapoartelor Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale, conform art. 4 din prezenta lege, precum si un portofoliu de activitati si evenimente prin care sa dovedeasca interesul concret manifestat fata de domeniul explorarii, dezvoltarii si exploatarii hidrocarburilor neconventionale.
(5) Dezbaterile si rapoartele Comisiei Nationale de evaluare a rezervelor de hidrocarburi neconventionale si a metodelor de explorare si exploatare a acestora sunt publice.
(6) Structura aparatului asistent al Comisiei Nationale de evaluare a rezervelor de hidrocarburi neconventionale si a metodelor de explorare si exploatare a acestora si modul de functionare al acesteia sunt reglementate prin hotarare a Camerelor reunite ale Parlamentului.
(7) Comisia Nationala de evaluare a rezervelor de hidrocarburi neconventionale si a metodelor de explorare si exploatare a acestora functioneaza in subordinea Parlamentului Romaniei.
Articolul 4 – Titularii de autorizatii pentru explorarea, dezvoltarea si exploatarea hidrocarburilor neconventionale
(1) In termen de 45 de zile de la intrarea in vigoare a prezentei legi, toti titularii de autorizatii pentru identificarea, explorarea, dezvoltarea sau exploatarea depozitelor de hidrocarburi neconventionale lichide, semisolide si gazoase sunt obligati sa depuna la Agentia Nationala pentru Resurse Minerale un raport detaliat cu privire la tehnicile avute in vedere sau folosite in cadrul activitatii lor.
(2) Agentia Nationala pentru Resurse Minerale inainteaza rapoartele primite impreuna cu un punct de vedere catre Comisia Nationala de evaluare a rezervelor de hidrocarburi neconventionale si a metodelor de explorare, dezvoltare si exploatare a acestora si le publica pe site-ul propriu.
(3) In cazul in care titularii de autorizatii pentru identificarea, explorarea, dezvoltarea sau exploatarea depozitelor de hidrocarburi neconventionale lichide, semisolide si gazoase nu depun raportul prevazut la alineatul (1) in termenul prevazut sau raportul mentioneaza folosirea efectiva sau eventuala a fracturarii hidraulice a rocilor sau a oricareia dintre metodele amintite in dispozitia articolului 2 autorizatiile si acordurile de concesiune ale acestora devin nule de drept.
(4) In termen de trei luni de la adoptarea prezentei legi, Agentia Nationala pentru Resurse Minerale va publica in Monitorul Oficial al Romaniei Partea I lista autorizatiilor si a acordurilor de concesiune lovite de nulitate.
(5) Orice aplicatie ulterioara intrarii in vigoare a prezentei legi pentru concesionare si autorizare in vederea explorarii, dezvoltarii sau exploatarii hidrocarburilor neconventionale este supusa in prealabil obligatiei de raportare prevazuta la alineatul (1), continuarea procedurii fiind permisa numai in cazul in care nu se propune folosirea uneia dintre tehnologiile interzise conform articolului 2.
Articolul 5 – Raportul anual al Guvernului Romaniei
(1) In fiecare an, pe baza informarilor efectuate de Agentia Nationala pentru Resurse Minerale, Guvernul Romaniei va prezenta Camerelor reunite ale Parlamentului Romaniei un raport asupra evolutiei tehnicilor de explorare, dezvoltare si exploatare a hidrocarburilor neconventionale lichide, semisolide si gazoase, precum si asupra rezervelor identificate in subsolul Romaniei, privind conditiile de indeplinire a experimentelor efectuate cu scop strict stiintific sub control public, asupra conformitatii cadrului legislativ national cu normele europene si internationale in materie de protectie a mediului inconjurator.
(2) Raportul prevazut la alineatul (1) se publica in Monitorul Oficial al Romaniei Partea I.
Articolul 6 – Incalcarea dispozitiilor prezentei legi
(1) Efectuarea unui foraj urmat de fracturarea hidraulica a rocilor sau de oricare dintre tehnologiile mentionate in articolul 2 din prezenta lege, fara declararea prealabila in raportul amintit in articolul 4 alin. (1), constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 3 la 5 de ani.
(2) In cazul condamnarii persoanelor juridice pentru fapta prevazuta la alineatul (1) de mai sus, pe langa aplicarea pedepsei principale a amenzii, se va aplica si una sau mai multe dintre pedepsele complementare prevazute la art. 136 alin. (3) lit. a, b, c si e din Noul Cod Penal, dupa caz.
Articolul 7 – Dispozitii finale
(1) Prin prezenta lege nu se interzic metodele de stimulare a zacamintelor de hidrocarburi conventionale gazoase, semisolide si lichide, aflate in uz in Romania.
(2) Prezenta lege se completeaza cu dispozitiile Legii nr. 238/2004 a petrolului, ale Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 195/2005 privind protectia mediului si ale Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 68/2007 privind raspunderea de mediu cu referire la prevenirea si repararea prejudiciului asupra mediului.
(3) Prezenta lege intra in vigoare la 30 de zile dupa publicarea in Monitorul Oficial al Romaniei.