Cu energia solara n-am mai depinde nici de titei, nici de gazele rusesti

Cu energia solara n-am mai depinde nici de titei, nici de gazele rusesti
Cu energia solara n-am mai depinde nici de titei, nici de gazele rusesti
Cu energia solara n-am mai depinde nici de titei, nici de gazele rusesti

Agentia Internationala pentru Energie (AIE) informeaza ca, la nivelul anului 2050, energia solara ar putea deveni o principala sursa energetica a planetei noastre.

Uriasele resurse de energie ale Soarelui se cunosc de mai multa vreme, iar daca pana in prezent ele nu sunt folosite pe masura, faptul se datoreaza costurilor ridicate privind captarea acestor resurse – pe care de altfel soarele ni le ofera gratuit – stocarea lor si distributia, noteaza Interfax.

Costurile vor scadea vertiginos

Directorul AIE, Maria van der Hoeven, apreciaza ca in urmatoarele trei decenii sunt toate conditiile pentru reducerea spectaculoasa a costurilor in ce priveste sistemele si modulele fotovoltaice.

La data aceasta, in ciuda costurilor ridicate, s-au facut deja importante progrese, astfel incat la inceputul anului 2014 energia folosita din panouri solare se ridica deja la 150 GW, iar cea provenita din centralele heliotermice la 4 GW.

Se prevede ca, in perioada urmatoare, energia provenita din panouri solare sa atinga destul de rapid 16% din energia totala folosita in lume, iar cea provenita din centralele heliotermice la 11%.

Expertii Agentiei apreciaza ca, in urmatorii zece ani, energia solara va deveni viabila comercial, iar in continuare va depasi parametrii economici ai surselor traditionale, pe care le folosim in prezent.

In tari ca Australia, Germania, Italia si Olanda, costurile energiei solare au scazut deja pana la cel mult 0,8 USD/Watt, in timp ce la nivelul anului 2008 ele depaseau costurile traditionale cu 4 USD/Watt.

Calculele expertilor arata ca, la nivelul anului 2050, costurile energiei solare n-ar mai trebui sa depaseasca 0,3 USD/Watt.

O sursa de energie omniprezenta

Daca insa tinem seama de povara pe care o poarta producatorii, distribuitorii si consumatorii de energie traditionala, platind taxe de mediu aferente indeosebi prin folosirea hidrocarburilor, este foarte probabil ca inca din anul 2025 folosirea energiei solare sa devina foarte atractiva pentru acestia.

Aici intervine un aspect important, intrucat acestia nu trebuie obligati de guverne sa adopte noi tipuri de energie, ci trebuie determinati sa le adopte singuri, in propriul interes, atunci cand vor constata ca a crescut eficienta economica, iar consumatorii cer acel tip de energie, care le este si lor mai profitabil.

Potrivit AIE, capacitatea globala de energie solara va ajunge in anul viitor la 200 GW, dupa punerea in functiune a instalatiilor care deja se construiesc in China si in Japonia.

Conform calculelor efectuate de experti, incepand cu anul 2025, capacitatile de folosire a energiei solare ar trebui sa creasca minimum cu 200 GW anual, astfel incat in 2050 energia lumii sa provina in proportie de 27% din aceasta sursa.

Nu trebuie sa para putin, intrucat, daca la asta mai adaugam energia eoliana aflata de asemenea in dezvoltare, plus importantele resurse de energie nucleara, dependenta de hidrocarburi are perspective sa devina neglijabila.

In plus, marele avantaj al energiei solare este ca ea se gaseste peste tot, monopolul ei nefiind localizat nici in Orientul Apropiat, nici in Caucaz, Siberia sau in alta parte. Ea poate fi captata cu acelasi succes la Ecuator, ca si in alte parti ale planetei.

In plus, exista perspectiva mai indepartata ca problema stocarii pe timp de nopate sa fie rezolvata printr-un sistem intercontinental de transport al energiei, astfel incat renuntandu-se la stocari, zonele aflate „in noapte” sa poata beneficia de energia podusa in zonele situate pe acele parti ale planetei, unde tocmai lumineaza soarele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *