Studiu despre cat de poluat este aerul din jurul blocurilor. Prin centrala din perete ies 70 de produsi cancerigeni!

Studiu despre cat de poluat este aerul din jurul blocurilor. Prin centrala din perete ies 70 de produsi cancerigeni!
Studiu despre cat de poluat este aerul din jurul blocurilor. Prin centrala din perete ies 70 de produsi cancerigeni!

Studiul realizat de UMF Cluj arata cum blocurile sunt invelite intr-un aer imbacsit, plin de compusi toxici. Produsii de ardere sunt eliminati prin ferestre exact in zona noastra de respirat. 70 de specii cancerigene s-au descoperit in compusii rezultati din arderea metanului. In timp, proprietarii din blocuri sufera ameteli, discomfort, dureri de cap si probleme de respiratie.

Centralele termice vechi, dar mai ales bransamentele la reteaua de gaz pot pune in pericol siguranta iesenilor. Specialistii in domeniu recomanda verificarea o data la doi ani a centralelor termice de apartament pentru a se asigura ca aparatul satisface cerintele de functionare in conditii de siguranta. Verificarea/revizia instalatiei de utilizare a gazelor naturale si a centralei termice de apartament se efectueaza de catre persoane juridice autorizate.

De asemenea, putini stiu ca perioada de functionare a unei astfel de centrale este de aproximativ 10 ani. Astfel, mii de centrale termice functioneaza in apartamentele iesenilor de aproximativ 20 de ani, reprezentand adevarate „bombe cu ceas“, care pot oricand exploda si crea mari pagube.

Si mai mare este pericolul atunci cand centralele termice de apartament sunt reparate de persoane neautorizate, fie bransamentele la reteaua de gaz sunt realizate pe baza unor improvizatii.

Evacuarile centralelor murale elimina gazele exact in zona de respirat a locatarilor

Primul pericol: scaparile de gaz

Conform specialistilor, cele mai mari probleme ale instalatiilor de incalzire din apartamentele iesenilor sunt instalatiile de gaz de la centralele termice. Astfel se descopera scapari de gaz exact sub centrala termica, chiar daca acele conducte au fost verificate recent de echipele E.ON. Marea problema este ca posesorii centralelor fie nu si-au achizitionat detectoare de gaz, fie s-au orientat spre detectoare de gaz turcesti – cele mai ieftine, dar inutile. Cele mai ieftine detectoare de gaz costa 150 de lei, insa nu se recomanda achizitia lor, pentru ca acestea pot doar sa avertizeze asupra scaparilor de gaz, dar nu reusesc sa opreasca alimentarea cu gaz. Detectoarele de gaz capabile si sa opreasca alimentarea costa minimum 250 de lei.

Poluarea prin produsii de ardere

Potrivit unui studiu efectuat de patru profesori de la Universitatea de Medicina si Farmacie „Iuliu Hatieganu“ Cluj (medic chimist Gheorghe Benga, consultant stiintific Douglas P. Fowler, profesor chimist Iovanca Haiduc si medic Ioan Mihai Nastase), metanul, sub forma de gaz natural, a fost considerat pana nu de mult cel mai curat combustibil pentru producerea energiei termice si termice, dar recent s-au identificat in gazele de ardere existenta a cel putin 70 de specii de produsi cancerigeni. Gazul natural contine metan drept component principial, dar si alte hidrocarburi, odoranti ce contin sulf, radon (radioactiv), dar si o varietate de impuritati.

Problemele de respiratie in aglomerarile urbane sunt provocate si de gazele de la centralele de apartament

Toate gazele vin drept in nas

Pe langa aceasta, in centralele de apartament gazul natural este ars in aer, care contine ca o componenta majora azot, ce genereaza oxizi de azot. Mai mult, prin ardere sunt generati radicali liberi. Evacuind gazele arse de centralele termice de apartament prin cosurile orizontale, ce strapung peretii exteriori ai blocurilor direct in vecinatatea ferestrelor sau balcoanelor, toti poluantii sunt adusi in zona de respirat. De aceea, concentratiile de poluanti in gazele evacuate de centralele de apartament nu trebuie comparate cu valorile limita de emisie ci cu concentratiile de emisie. Afectati de gazele emise de centrale pot fi chiar proprietarii acestora, deoarece aceste gaze pot reintra in apartament, in functie de miscarile aerului. Formarea unui invelis de aer poluat in jurul blocurilor de locuinte este perceput de locatarii acestora prin aparitia in aer a unui miros specific de gaze arse, intepator, innecacios, care creaza disconfort, provoaca tuse, probleme de respiratie, dureri de cap, ameteli sau greata.

Aproape saptamanal vedem la stiri: inca o centrala termica a explodat la bloc

Tragedii in urma exploziei centralelor termice

In ultimele luni, in mai multe localitati din tara s-au produs explozii ale centralelor termice. Din nefericire, o persoana a murit si altele au fost ranite, inclusiv copii.

Pe 16 decembrie 2014, un bloc din Braila a fost grav avariat in urma unei deflagratii puternice. Centrala termica a unui apartament situat la primul etaj a explodat, proprietarul, un barbat de 80 de ani, decedand. Explozia a fost urmata de un incendiu, mai multi locatari, inclusiv copii, avand nevoie de ingrijiri medicale din cauza fumului inhalat.

Cu o zi inainte, pe 15 decembrie, un conac boieresc din localitatea suceveana Zvoristea, vechi de peste 100 de ani, a fost complet distrus de un incendiu. Pompierii au declarat ca incendiul a pornit de la centrala termica. Proprietarii, care erau in casa, nu au reusit sa-si ia nici macar actele cu ei cand au fugit din calea flacarilor.

O explozie, neurmata insa de incendiu, s-a produs, pe 4 februarie 2015, intr-un apartament din municipiul Bacau, ca umare a avariei produse la o centrala termica. Proprietarul locuintei, un tanar in varsta de 32 de ani, nu s-a aflat in zona deflagratiei si a suferit rani usoare, dar suflul exploziei a produs pagube materiale in apartament, precum si unui autoturism parcat langa blocul de locuinte.

Ultimul exemplu este cazul celor 17 copii de la scoala generala din Tancabesti – Ilfov, care au ajuns pe 18 februarie la spital dupa ce s-au intoxicat cu monoxid de carbon. Masuratorile efectuate in scoala au semnalat o crestere a valorilor monoxidului de carbon in unele incaperi, inclusiv in clasele in care a avut loc incidentul. Verificarile au stabilit ca in incinta scolii respective exista doua centrale termice, care reprezinta posibila cauza a intoxicatiei cu monoxid de carbon. Pana la finalizarea verificarilor tehnice si remedierea situatiei, Ministerul Afacerilor Interne a solicitat factorilor responsabili inchiderea respectivei unitati de invatamant.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *