Zacamantul de gaze naturale descoperit in Marea Neagra ar putea avea 100 miliarde metri cubi

Zacamantul de gaze naturale descoperit in Marea Neagra ar putea avea 100 miliarde metri cubi

Compania americana ExxonMobil a investit 1,3 miliarde de euro pentru explorarile din Marea Neagra, iar estimarile arata ca este vorba despre un zacamant de gaze de peste 100 de miliarde de metri cubi, a declarat, marti, presedintele Comisiei pentru industrii si servicii din Camera Deputatilor, Iulian Iancu. “Lucrarile s-au incheiat, iar Exxon a investit acolo…

Citește mai departe

Studiu despre cat de poluat este aerul din jurul blocurilor. Prin centrala din perete ies 70 de produsi cancerigeni!

Studiul realizat de UMF Cluj arata cum blocurile sunt invelite intr-un aer imbacsit, plin de compusi toxici. Produsii de ardere sunt eliminati prin ferestre exact in zona noastra de respirat. 70 de specii cancerigene s-au descoperit in compusii rezultati din arderea metanului. In timp, proprietarii din blocuri sufera ameteli, discomfort, dureri de cap si probleme…

Citește mai departe
Germania, gata s? autorizeze extrac?ia gazelor de ?ist: fracturarea hidraulic? pe 86% din teritoriul s?u

Germania, gata sa autorizeze extractia gazelor de sist

Guvernul german va autoriza fracturarea hidraulica pe 86% din teritoriul sau. Potrivit cotidianului francez Le Figaro, acesta este un prim pas spre exploatarea resurselor proprii de gaze de sist, pentru a mai reduce putin din dependenta fata de gazul natural rusesc. Propunand autorizarea procedurilor de fracturare hidraulica, guvernul german se pregateste sa autorizeze de fapt…

Citește mai departe
Ponta: Parlamentul este cel care trebuie să decidă redevenţele şi exploatările pe termen lung

In doar cativa ani, Franta si Marea Britanie vor ramane fara resurse naturale proprii

Un raport efectuat de Institutul Global de Sustenabilitate (GSI) releva faptul ca rezervele de resurse minerale (petrol, carbune si gaz natural) se diminueaza accentuat, iar acest fapt va creste dependenta de tari precum Qatar, Norvegia sau Rusia. Potrivit sursei citate, Franta va ramane in mai putin de 1 an fara aceste resurse naturale, expolatarea interna…

Citește mai departe
Totul despre gazele de ?ist

Gazele de sist nu se regasesc nici in Legea Petrolului, nici in Legea energiei electrice si a gazelor naturale

Motto: „Eu nu afirm, eu demonstrez” Gr.C. Moisil In acest articol, demonstram ca gazele de sist, si mai general gazele neconventionale, nu se regasesc nici in Legea Petrolului(Legea 238/2004), nici in Legea energiei electrice si a gazelor naturale (Legea 123/2012), si facem doua observatii. 1. Gaze conventionale („gaze libere”) vs. gaze neconventionale („gaze captive”). Gazele naturale exploatate pana in prezent…

Citește mai departe
Cine sunt europarlamentarii care s-au opus intaririi regulilor pentru protectia mediului in exploatarea gazelor de sist?

Gaze de sist: Canada va folosi tehnologia fracturarii folosind gaz natural sub inalta presiune

Liderul canadian in domeniul hidrocarburilor Petrolia ia in considerare, pentru exploatarea gazelor de sist, tehnologia fracturarii folosind gaz natural injectat la inalta presiune, o tehnologie mai putin poluanta decat fracturarea hidraulica, relateaza France Presse. Tehnologia ar urma sa fie folosita in insula Anticosti, unde se afla rezerve de circa 40 de miliarde de barili de…

Citește mai departe
Efectul pervers al gazului de ?ist

Efectul pervers al gazului de sist

 In episoadele precedente am incercat sa creionam un tablou cat se poate de cuprinzator in ceea ce priveste problematica gazului de sist la nivel mondial. Desi in acest episod ar fi trebuit sa trecem in revista situatia din Asia din acest domeniu, precipitarea lucrurilor in Romania ne-a obligat sa revenim la plaiurile mioritice. Danut Dudu…

Citește mai departe

Potrivit uni studiu realizat de British Petroleum, carbunele va ramane principalul combustibil comercial al Chinei pentru totdeauna

Care este resursa energetica a viitorului? Foarte multi tind sa spere ca energiile regenerabile, precum cea solara si cea eoliana, vor deveni in timp principalele sursele de alimentare din intreaga lume. Altii sunt convisi ca puterea va fi detinuta de energia nucleara sau de gazele naturale. Insa datele marilor companii de profil arata cu totul…

Citește mai departe
Exploatarea petrolului de ?ist din America amenin?? suprema?ia ??rilor arabe

Producerea gazului de sist provoaca scurgeri de metan si astfel contribuie la incalzirea climatica

Producerea gazului de sist, o hidrocarbura neconventionala, provoaca scurgeri de metan si astfel contribuie, la fel ca si huila, la incalzirea climatica. Dar gazul de sist are un atu ecologic: arderea lui in centralele electrice genereaza mai putine emisii de CO2 (bioxid de carbon) decat arderea carbunelui, mai putin cu 44%, potrivit asociatiei profesionale americane…

Citește mai departe

Resursele de energie. Ce, cat si cum consumam?

Istoric vorbind, dezvoltarea societatii umane poate fi privita ca fiind intotdeauna limitata de energia avuta la dispozitie si-n corelatie directa cu abilitatea noastra de a maximiza utilizarea acesteia. Astfel, putem trage o paralela intre cresterea complexitatii societatii/cresterea populatiei pe de-o parte si capacitatea de utiliza surse de energie din ce in ce mai concentrate, cu…

Citește mai departe

Arctica, ultima frontiera pentru afaceri?

Topirea calotei glaciare din extremul nord ingrijoreaza ecologistii, inspaimanta cercetatorii viitorului si deschide un apetit nesperat in cercurile bussines. Resursele acestui teritoriu congelat incep sa-si arate dimensiunile de necrezut, iar subtierea stratului inghetat inseamna mari sperante privind posibilitatile de exploatare. Tarile riverane au si inceput sa-i dea tarcoale acestui El Dorado inghetat. Socotindu-se castigatori din…

Citește mai departe

Resturile vegetale – o sursa sigura de bioenergie si materie organica pentru mentinerea si sporirea fertilitatii solului

Dupa incheierea campania de recoltare a culturilor paioase si a altor culturi agricole, institutiile responsabile de agricultura, dar si ecologice, ar trebui sa aplice masuri adecvate, in primul rand, cu cei ce practica arderea resturilor vegetale (care anul 2008 au fost foarte multe), ca metoda de igiena solului. Or, aceasta metoda nu are sustinere stiintifica….

Citește mai departe

Gazul natural bate turbina eoliana

Oficialii Gazprom privesc gazele ca pe o resursa indispensabila, in ciuda eforturilor Europei de a indrepta consumul spre energia verde. Gazul natural reprezinta un element de neinlocuit, in prezent, pentru balanta energetica a Europei atat din punct de vedere economic, cat si ecologic, sunt de parere reprezentantii Gazprom. „Experienta ne arata ca cererea de produse…

Citește mai departe